U bečkom Kunsthausu je 10. listopada ove godine otvorena izložba fotografija posvećena snimkama nastalim u samoposlužnim fotografskim automatima
Već nakon samog postavljanja prvih automata 1928. godine u Parizu umjetnici su se zainteresirali za autoportrete koji nastaju u roku od nekoliko minuta i iznimno su jeftini
Nadrealisti među kojima André Breton, Luis Buñuel, Max Ernst i Salvador Dali bili su prvi koji su prepoznali umjetnički potencijal ovih strojeva, a slijedili su ih Andy Warhol, Arnulf Rainer ili Cindy Sherman.
Izložba na temelju 300 eksponata koji potječu od preko 60 umjetnika nudi opsežan uvid u „estetiku iza zavjese“ koja omogućava umjetničku igru s identitetima, pripovijedanje kratkih priča i stvaranje vlastitih svjetova.
Foto iznad: Franco Vaccari


Cindy Sherman

Posjetitelji izložbe se i sami mogu iskušati u kreativnom stvaranju i to zahvaljujući fotografskom automatu koji se nalazi u prizemlju muzeja. Svoje fotografije mogu prijaviti za fotografski natječaj muzeja, čiji će pobjednici biti predstavljeni 21. studenog.

Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2013. goodine.