uliks rab-zagreb 1

U prostorijama ULU Grupe 69, u Zagrebu, otvorena slavljenička izložba slika ULIKSa – Rab pod nazivom  “Zagrebe tebi”

Izložbom 23 autora člana ULIKS-a (Udruge likovnih i književnih stvaralaca Raba) nastavljena je višegodišnja suradnja ovih dviju likovnih grupa.

Izložbu je nakon uvodne riječi predsjednika Gruge 69, Jaroslava Kaderžabeka te ULIKSove predsjednice Vesne Mihelčić – Kurelić koja se zahvalila Grupi 69, te ih pozvala na uzvratnu posjetu , otvorila povjesničarka umjetnosti Martina Vidas – Butorac,

” …sva ta djela pokazuju svoju osobenost, međusobnu različitost i sva idu …Zagrebe tebi ! ….” tim riječima je Martina završila svoje izlaganje i proglasila izložbu otvorenom.

Unutar prigodno tiskanog kataloga, o izložbi „Zagrebe tebi” kratak osvrt napisao je i zagrebačko-rapski knjževnik Krešimir Butković, te rapski čakavski pjesnik Josip Fafanđel .
Krešimir Butković je za tu priliku napisao i pjesmu :

Zagrebe, Tebi

/…Zagrebe, Tebi
mirisno smilje
umiva lice
lijepo je , jer
postojimo jedno
za drugo…./

Priliku da se zahvali ULIKSu na odazivu i humanitarnoj akciji „ Vukovaru s ljubavlju „ iskoristio je i ljubitelj likovne umjetnosti gos. Antun Hosni

Izložba je svečano popraćena i klapskim pjevanjem klape Slavić iz Zagreba

Otvaranju izložbe prisustvovao je i dio Rabljana koji žive u Zagrebu među kojima posebno ističemo akademika Andriju Kaštelana sa suprugom te zagrebački dio obitelji pokojnog slikara i utemeljitelja Udruge ULIKS, Marijana Dragozeta.

Izložba će potrajati sve do 5. lipnja.

foto-galerija
Foto: G. Novotny, Vesna Mihelčić Kurelić

uliks rab-zagreb 14

To dugotrajno zagrebačko sivilo treba napokon razbiti. Uvukle se sjene u stanove, ulice žamore nagrešpanim licima, a automobili razvlače farove po tmastim fasadama velebnih spavaonica. Ovom gradu treba vratiti proljetne boje. Okupili se najbolji rapski umjetnici, osjetiše tu bolnu točku Zagreba i eno, slika za slikom niže ljepotu koju samo san još može dočarati. Kao rođenom purgeru znam što mi znači ovaj otok, ljudi, more i te stijene što rađaju život pod rukama težaka. Zagrebe, tebi! Misao vodilja rapskih umjetnika razliježe se platnima bogatog kolorita. Djelići Raba, samozatajne poruke osvjedočene ljubavi putuju prema kontinentu. Čvoraste masline u zagrljaju, te ljubavnice prirode bujaju u mašti promatrača. Vizura Kamenitih vrata, more, rapske zidine, dvoje likova u emocionalnoj koliziji, osvježavaju umjetničku ekspresiju. Zagreb se budi. Osjećam to u svakom potezu kista. Davno rođena međusobna ljubav Raba i Zagreba potvrđuje se svaki put uzajamnim posjetama i izljevima ljubavi. Ima li to čuvstvo svoj determinirani identitet? Ni jedno od umjetnika ne inzistira na klasičnoj potvrdi svoje naklonosti. To more emocija obavijeno je suptilnom figuracijom i na platnenom otoku raste Zagreb iz sebe u novom ruhu lišenom predrasuda i malograđanskog predbacivanja. Rab postaje metropolom u metropoli. Metropola umjetnosti što se stapa s urbanom pučinom Zagreba. Ruše se zidovi koji nas opasuju, ljubav fluktuira, granice ne postoje. U izmaglici horizonta snoviđenje postaje stvarnost; proljeće s Mediterana poput snježnobijele jedrilice uplovljava u zagrebačku luku. Ponovno se smiješimo i veselimo svakom proživljenom trenutku. Nestaje gradsko bljedilo. Ozdravljeni poezijom kista prepuštamo se jedni drugima. Spontano, kakva umjetnost i mora biti, dopuštamo jedni drugima da se volimo. I neka ta ljubav traje na veselje svih nas, jer, Zagrebe, tebi smo došli pod zidine stare, na obale Save da osjetiš zagrljaj mora i neprekidne sunčane vedrine pod kojom vali zapljuskuju žale. Zagrebe, tebi, iz srca svih nas!

Krešimir Butković, književnik

uliks rab-zagreb 2

Evo što nam je o boravku Uliksovaca u zagrebu i otvaranju izložbe “Zagrebe tebi” rekla predsjednica udruge ULIKS – Rab Vesna Mihelčić Kurelić

PRIJEPODNEVNI POSJET PICASSOVOJ IZLOŽBI I NEPLANIRANI SUSRET S PREDSJEDNIKOM JOSIPOVIĆEM
– Okupili smo se u jutarnjim satima na Trgu Bana Jelačića i krenuli Radićevom – uskim prolazom do Klovićevih dvora, gdje smo imali termin za obilazak Picassove izložbe. Tamo je otišlo nas 14, jer su neki od članova udruge već prije pogledali izložbu pa su krenuli u drugim smjerovima. Dobili smo vodiča i krenuli u razgledavanje. Već prvi pogled na slike stvarao je ugodu i osjećaj prisnosti s tim velikim umjetnikom. Slušajući razlaganje o samim počecima njegovog života, o prvim radovima koje je naslikao kada je imao svega 14 godina, prolazili smo njegovo djetinjstvo, mladost, njegove plave i roze faze, dotičući žene u njegovom životu… njegov razvoj…”Kada sam bio dijete slikao sam kao odrastao, kada sam odrastao slikam kao dijete” – polako smo shvaćali tog boema… Pred kraj razgledavanja naša je vodičkinja malo ubrzala razgledavanje i shvatili smo da se nešto važno događa, izložbu je, naime, istovremeno razgledavao i predsjednik Josipović. Zamolila sam njegovo osiguranje da ga zamole za jedno zajedničko fotografiranje. Predsjednik je vrlo rado je pristao i sam izabrao pozadinu Picassovih slika.

uliks rab-zagreb 12

ODLAZAK NA GROB MARIJANA DRAGOZETA
– Nakon uzbudljivog događaja, krenuli smo na groblje Ilicom do Oranica u Gornje Vrapče gdje nas je dočekao sin pok. Marijana Dragozeta. Položili smo na grob vijenac mediteranskog rapskog raslinja, ruže, i zapalili svijeće… Dan je bio ugodan, a s tog mjesta su pucali prekrasni pogledi na Zagorske brežuljke. Osjećali smo mir i duhovnu povezanost s našim Marijanom.
Već pomalo iscrpljeni i gladni odlučili smo se za ručak u Nostalgiji, malenom restoranu koji se veže na Tkalčićevu. Lazanje su bile vrhunske, a pala je i krigla piva Tu smo se opustili, odmorili i krenuli lagano ka Palmotićevoj.

DOJMOVI S OTVARANJA IZLOŽBE “ZAGREBE TEBI”
– Samo otvaranje je uveličala klapa Slavić, otpjevavši dvije pjesme. Prije samog otvaranja oduševila nas je publiku koja je pristizala i napunila prostorije izložbenog prostora Grupe 69. Uvodnu riječ imao je predsjednik Grupe Jaroslav Kaderžabek, nakon čega sam u ulozi predsjednice udruge ULIKS – Rab pročitala kratak govor, zahvalivši se pritom Grupi 69, (posebno se ovim putem zahvaljujem tajnici Ljubici Štibuhar) te svim sponzorima i Pokrovitelju ovog događaja Gradu Rabu.
Izložbu je komentirala i proglasila otvorenom slobodna kustosica, povjesničarka umjetnosti, profesorica Martina Vidas- Butorac.
Riječ zahvale imao je i gospodin Antun Hosni, umirovljenik i slikar, pokretač raznih slikarskih kolonija, iz sv. Ivan Žabno, koji je pokrenuo projekt „Vukovaru s ljubavlju”
Zatim nam je klapa Slavić otpjevala još par pjesama i sve nas raznježila svojim ugodno usklađenim glasovima.
Ovim putem Zahvaljujemo se i Lini Dragozet koja je velikim naporom prikupila članove klape.

Dodajmo ovome da je i ovim otvorenjem izložbe 23 autora članova ULIKS-a (Udruge likovnih i književnih stvaralaca Raba), s isto toliko eksponata, u prostorijama zagrebačke likovne GRUPE 69 u Palmotićevoj ulici br. 13, nastavljena višegodišnja suradnja ovih dviju likovnih grupa. Izložba će potrajati sve do 5. lipnja.
Uz već spomenutu povjesničarku umjetnosti Martinu Vidas – Butorac, unutar prigodno tiskanog kataloga, o izložbi „Zagrebe tebi” kratak osvrt napisao je i zagrebačko-rapski knjževnik Krešimir Butković.
Otvaranju izložbe prisustvovao je i dio Rabljana koji žive u Zagrebu među kojima posebno ističemo akademika Andriju Kaštelana sa suprugom te zagrebački dio obitelji pokojnog slikara i utemeljitelja Udruge ULIKS, Marijana Dragozeta.

Katalog:
Organizator: Grupa 69 , Uliks -Rab – Pokrovitelj izložbe Grad Rab
Priprema izložbe: Vesna Mihelčić Kurelić – Odabir i selekcija: prof. Dubravka Kolarević, povjesničar umjetnosti , prof. Edita Sušić, akademski slikar – Predgovor : prof. Martina Vidas-Butorac, povjesničar umjetnosti, nezavisni kustos
Tekst: književnik, Krešimir Butković te pjesnik Josip Fafanđel – fotorafije: Goran Novotny Slika na naslovnici: Vedran Bišić – Katalog pripremio : Dario Ogrizović – Tisak, EHOmarketing – Naklada: 250 kom

Izložba traje od 14. svibnja do 5. lipnja 2013. Izložbeni prostor Grupe 69, Palmotićeva 13