Ulične galerije LIKUM: Vanda Bilinski, Kamene skulpture

Vanda Bilinski 3

Vanda Bilinski 3

Vanda Bilinski: Kamene skulpture

Moje skulpture nastaju u dijalogu sa kamenom – otkrivanje oblika i figura u njemu – a ne stvaranje u unaprijed smišljene forme – to je za mene najvažniji izazov. Vrlo je uzbudljivo, jer se na početku čini da ima mnogo mogućnosti , ali sa vremenom tijekom obrade kamena izgleda samo jedan jedini put ispravan.

Vanda Bilinski 1

Rođena sam i odrasla u Zagrebu. Tu sam pohađala gimnaziju, diplomirala kemiju na Kemijsko-tehnološkom fakultetu. 1969 odlazim u Švicarsku. Daljni studij na Univerzitetu u Zuerichu, promocija na odjelu Organske kemije. Radila sam u različitim područjima, prvo znanstveno-istraživački rad na Sveučilistu u Zuerichu, potom sam vodila projekte u Institutu za medicinsku statistiku, nadalje u marketingu farmaceutskih proizvoda te izdavackim kućama specijaliziranim za stručne časopise iz područja medicine. Živim izmedju Zagreba I Zuericha.

Vanda Bilinski 2

Unatrag nekoliko godina radim na skulpturama iz keramike i posebice iz kamena (steatit, vapnenac i alabaster). Član sam udruženja umjetnika HDNU u Hrvatskoj i „Artischock” u Švicarskoj.

Izlagala sam na raznim izložbama u Hrvatskoj, Sloveniji i Švicarskoj.

Vanda Bilinski 4

Vanda Bilinski 5