Ulazak u EU ne donosi velike promjene na tržište rada

nezaposlenost

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na tržištu rada ne bi trebalo doći do većih promjena, istaknuto je na konferenciji o radnim odnosima. No, ulazak na jedinstveno tržište od pola milijarde stanovnika trebalo bi iskoristiti za rješavanje strukturnih problema koji naše tržište rada muče već godinama…

Dva milijuna zaposlenih, koliko smo imali 1990., ostaje mantra ministra rada. Tada je odnos zaposlenih i umirovljenika bio 4 prema 1. Realnost je najgore stanje na tržištu rada u posljednjih 30 godina.

Dio problema riješit će se lakšim pronalaskom posla putem Zavoda za zapošljavanje. Naši radnici neće moći odmah tražiti posao u svim zemljama Unije. Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska, već su najavile uvođenje ograničenja koja mogu trajati i do sedam godina. Hrvatima će biti otvoren odlazak u zemlje koje nisu toliko atraktivne za odlazak naše radne snage.

Pitanje je i koliko će se radnika izvana nakon 1. srpnja zaputiti u Hrvatsku. Tko god došao, dolazi na tržište s više od 350 tisuća nezaposlenih. Taj će se broj početi smanjivati, zaključio je ministar Mirando Mrsić, kad ostvarimo rast BDP-a od barem dva posto, prenosi HRT. (Poslovnipuls.com)