Ukida se zaključivanje na polugodištu?Temeljni zakon u školstvu – Zakon o odgoju i obrazovanju mijenjan je četiri puta otkad je prihvaćen prije četiri godine. Uskoro slijedi i peta promjena. Ministar obrazovanja Željko Jovanović predstavio je prijedlog izmjena. Najavio je da će tim izmjenama škola učenike pripremiti za život, a ne za učenje napamet  nepotrebnih činjenica. Rekao je da uočenih 28 problema i nejasnoća treba ukloniti što prije.
 
Učenicima će najzanimljivija biti najava ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu. Ta će promjena zasigurno izazvati najviše reakcija, svjesni su u Ministarstvu, a rješenje vide u što bržem uvođenju e-imenika u škole. Ministar Jovanović kazao je kako u Ministarstvu smatraju da će time najviše unaprijediti komunikaciju između škole i roditelja. I "ravnatelji faraoni" koji samostalno odlučuju o svim školskim pitanjima trebali bi otići u povijest kao i ekonomisti koji umjesto profesora predaju engleski jezik. 

Sindikati te promjene, za razliku od ukidanja ocjenjivanja na polugodištu, pozdravljaju. Očekivano u prijedlogu izmjena pronašli su i mnogo rupa. I ovaj ministar, kao i oni prije njega, počinju otpočetka, tvrde, a sustav sve više zaostaje. Kakve su to promjene nabolje bez kune više u proračunu ministarstva, poručuju.

Nikoga ne zanimaju djeca, sve samo zanimaju papiri, i to je propast. I ministar nažalost ide prema tome. Ovo što ste naveli samo je kozmetička promjena, kao da se nešto radi, a ne radi se ništa, izjavio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Javna rasprava o izmjenama Zakona trajat će iduća dva tjedna. Sudeći prema prvom danu rasprave, Ministarstvo će brzo biti zatrpano reakcijama jer o školstvu i nogometu, pokazalo se dosad, svi imaju stajalište.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Izvor: HRT

Akademija-Art