Uhvatite Gringa: Pametan i duhovit akcijski film


 

Mel Gibson vratio se u punoj formi, s luđačkim pogledom u očima koji odlično pristaje ulozi prekaljenog kriminalca
 

U domaćim kinima napokon jedan zaista pametan i zabavan akcijski film, "Uhvatite Gringa" s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi kriminalca zatočenog u meksičkom zatvoru.
 
Sama uvodna scena policijske potjere, u kojoj dvojica izranjavanih klauna bježe prema granici s hrpetinom novca, praćeni promuklom naracijom samog Gibsona, naznačava pomalo drugačiji, zanimljiv i napet film koji od početka do kraja opravdava očekivanja.

Za to je prije svega zaslužan jak scenarij koji supotpisuje glavni glumac, a redateljski ga solidno drži debitant Adrian Grunberg, koji je Gibsonu asistirao na filmu "Apocalypto", a kao asistent režije tesao je zanat još od ranih 90-ih, radeći na filmovima poput "Perdite Durango" i "Fride".

 
Grad u gradu
 
Radnja prati odbjeglog kriminalca Vozača (Mel Gibson) koji nakon bijega od američkih vlasti zaglavi u El Pueblitu, prenapučenom meksičkom zatvoru koji funkcionira kao grad unutar grada, s jasnom socijalnom hijerarhijom, crnim tržištem svih zamislivih poroka i potpuno naoružanim zatvorenicima u koje čuvari pucaju samo u slučaju bijega.
Zahvaljujući sitnim krađama i izbjegavanju nevolja Vozač polako napreduje na društvenoj ljestvici, istovremeno se sprijateljujući s prgavim dječakom (Kevin Hernandez) koji iz nekog razloga u zatvoru ima poseban tretman. Mračni razlog zbog kojeg dječak ima protekciju zatvorskih ugnjetavača tvorit će jedan od bizarnijih stupova priče, usporedo s Vozačevim pokušajima da kupi pravo na vlastitu slobodu.
 
Zatvor kao lik
 
Uz vrlo uvjerljivog mladog glumca valja pohvaliti i samog Gibsona, koji se pred kameru vratio u punoj formi i za ovu ulogu dobrodošlim luđačkim sjajem u očima.
Tu je i za potrebe snimanja oživljeni El Pueblito, zloglasni zatvor koji je donedavno zaista postojao u Tijuani, a koji je u filmu mnogo više od puke kulise – možemo reći da je lik za sebe.

Izvor. Milena Zajović / Vecernji.hr

Akademija-Art