Skip to content

Čudno je da do danas još nisu shvatili

 

Ni mene, a ni Zorana Milanovića ovim putem nitko ne može ucjenjivati i zapravo mi je čudno da to do danas još nisu shvatili – izjavio je za Jutarnji danas potpredsjednik Vlade Radimir Čačić

 
Nekoliko trenutaka kasnije, u Saboru, bivša ministrica Mirela Holy otkrila je novi detalj u aferi Čačić – Holy
– Ščepao me za ruku kada smo bili u restoranu! – ustvrdila je Holy. Čačić ju je, kaže, napao jer nije htjela popustiti pritiscima da u Fond za zaštitu okoliša postavi HNS-ovca Josipa Jambrača. Premijer Zoran Milanović nedugo nakon toga u Vladi je opet stao u Čačićevu obranu:

– Riječ je o političkom dogovoru, a ne podjeli plijena!

Rekao je da je Holy imala apsolutnu slobodu u imenovanjima. Baš je ona, istaknuo je, odabrala Sanju Kalamburu za čelno mjesto u Fondu i tvrdila da će optužnica protiv nje biti odbačena!?

– Samo kaj mi nije palo 20 kila smeća na nogu kad sam čuo tu najnoviju izjavu ministrice – rekao je Milanović.
Uvjeti za imenovanje
Ovaj posljednji sukob Čačić – Holy nastao je zbog kvalifikacija HNS-ova čovjeka Jambrača. Čačić i danas tvrdi da je Jambrač prekvalificiran, dok Holy kaže suprotno – da nije zadovoljavao uvjet od pet godina iskustva u struci koje propisuje Statut i da ga zato nije mogla imenovati u Fond za zaštitu okoliša. U članku 33. Statuta propisuje se da zamjenik mora imati “visoku stručnu spremu struke iz područja zaštite okoliša i energetike, te pet godina radnog iskustva u struci i znanja na poslovima u području zaštite okoliša”.
– Sve je bilo dogovoreno još dok je Holy bila ministrica – objasnio je pak Čačić te nastavio:
– Trebalo je postaviti ravnatelja i pomoćnika ravnatelja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ravnatelja je predložila Holy, ja sam odmah predložio Jambrača za njegovog pomoćnika. I da, postoji mail koji je poslala moja šefica kabineta u kojemu su bili napisani podaci o Jambračevoj spremi i njegov životopis. Zato što su protokoli za zapošljavanje po svim državnim agencijama bili krojeni tako da odgovaraju onima koji su trenutačno tamo zaposleni, pokazalo se da je Jambrač po jednom kriteriju prekvalificiran za posao. I to da je bio prebrz u školovanju te da je vrijeme njegovog školovanja bilo kraće od propisanog. Nisam zbog toga htio odustati od Jambrača nego smo se složili da se ide u promjenu Statuta Fonda, s čime se složio i Davor Škrlec.
U tom je trenutku, međutim, izbila afera sa Sanjom Kalamburom koja je po prijedlogu Mirele Holy trebala biti ravnateljica Fonda i proces formiranja uprave je opet zaustavljen – kaže Čačić.
– Čovjek je poslijediplomant na ekonomskom fakultetu, to sam osobno provjerio – branio ga je i premijer Milanović.
Svađa u restoranu
Opravdao je i izmjene Statuta koje su bile nužne kako bi se imenovalo odabranog kandidata jer u njemu stoji da osoba na njegovoj nesuđenoj poziciji mora imati pet godina iskustva u korporativnom upravljanju, iako se to zapravo u Statutu ni ne traži.
Holy je danas rekla da incident iz restorana mogu posvjedočiti dvojica njezinih kolega ministri i jedna osoba iz Vlade, koji su također bili na tom ručku. Nije željela otkriti o kome se radi no tvrdi da nitko nije stao u njezinu zaštitu. Na pitanje radi li se o ministrima Arsenu Bauku i Branku Grčiću samo je rekla: neću vam to potvrditi, ali iz drugih izvora doznajemo da su zaista bili tamo.
Tko zna gradivo
Holy je time danas potvrdila navode njezina bivšeg pomoćnika Davora Škrleca koji je isto zbog Čačićeva pritiska naprasno podnio ostavku na mjestu pomoćnika ministrice okoliša nedugo nakon što je Holy napustila ministarstvo. Škrlec je u tjedniku Globus opisao incident. “Vikao je: ‘Jel’ ti znaš tko sam ja? Znaš li ti tko sam ja? Ja sam prvi potpredsjednik Vlade i tvoje nije da misliš, nego da izvršavaš moje naredbe!’ Na to sam ja rekao ‘dobro’, i tu je razgovor završio.” Potpredsjednik Vlade Čačić danas mu je odgovorio:
– Sve ostalo mislim da je plod želje gospodina Škrleca da se izbori za malo pažnje u medijima – kaže Čačić.
Škrlec je u intervjuu za Globus izjavio: “Na tom položaju u Fondu doživio sam izravan pritisak Čačića da napravim kadrovske promjene u Fondu. Tražio je da izmijenim Statut Fonda na način da se prilagode kriteriji kako bi se mogao zaposliti jedan istaknuti član HNS-a”. A na pitanje je li zaposlio Jambrača, Škrlec je odgovorio: “Naravno da nisam. To je kao da na fakultetu pustim studenta koji ne zna gradivo…”, aludirajući time da Jambrač nije zadovoljavao kriterije. Oporba je danas u Saboru, pak, žestoko napala Milanovićevu odluku da stane iza Čačića.

See also  Komemoracija žrtvama logora Jadovno

Foto: Danas.net.hr
Izvor: Vanja Nezirović/Jutarnji list

Akademija-Art