Promenadna vožnja Nica-Opatija, 1902.

U organizaciji Hrvatskog muzeja turizma u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ u Opatiji, u utorak, 13. ožujka  2012. godine u 19.30 sati bit će otvorena izložba „U zdravom tijelu, zdrav duh – Turizam i sport na Opatijskoj rivijeri“


Još od antičkog doba sportska natjecanja izazivaju znatiželju i interes mnogobrojne publike te potiču na „turistička“ putovanja.

Tako su Olimpijske igre privlačile velik broj gledatelja iz čitave Grčke, a i u doba Rimljana sportske su igre i natjecanja dovodile mnogobrojnu publiku u velike gradove. Nakon zamiranja sportskih priredbi u rimskim arenama, tradicija velikih sportskih manifestacija nastavlja se u Carigradu, gdje se konjske trke na hipodromu održavaju sve do 15. stoljeća. U srednjem vijeku viteški su turniri privlačili mnoštvo posjetitelja iz raznih krajeva.


Sokolski slet na Slatini, 1912.

U 19. st. dolazi do preporoda raznih sportova, utemeljenja sportskih organizacija i manifestacija. Uslijed industrijalizacije i demokratizacije društva, turistička putovanja postaju istoznačnicom za provođenje godišnjeg odmora, a sport i rekreacija njegovi nezaobilazni sadržaji.


Golf, Ičići

Sport je i na području Opatijske rivijere bio dio turističke ponude. U Opatiji su se održavali teniski turniri, plivačka natjecanja, regate, utrke glisera, opatijski su gosti odlazili na planinarske izlete ili skijanje na Učku, u Ičićima su organizirani turniri u golfu, a od početka 20. st. organiziraju se automobilske trke na opatijskom području, od kojih su najpoznatije auto-moto trke na Preluku.


Start utrke motocikala do 125 ccm

Također, turisti su se na Opatijskoj rivijeri mogli baviti različitim rekreativnim aktivnostima, kao što su šetanje, plivanje i sportovi na vodi, a hoteli su goste privlačili i ponudom sprava za vježbanje na otvorenom.

Izložbu će otvoriti gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić, Orlando Rivetti i Vinko Surina, legenda opatijskog motociklizma, a bit će otvorena do 16. travnja 2012. godine.


Mirjana Kos Nalis, ravnateljica

Akademija-Art