U Zagrebu preminuo violinist Josip Klima

Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je u četvrtak preminuo Josip Klima, među prijateljima i suradnicima poznat kao omiljeni Pepi, jedan od najistaknutijih violinista hrvatske glazbene povijesti, solistički i komorni umjetnik koji je svojim radom mnogostruko obogatio hrvatsku kulturu.
 
Rođen 1927. godine u Varaždinu, ovaj se višestruko nagrađivani umjetnik školovao prvo u rodnome gradu, a zatim i u Zagrebu te Parizu, a nakon povratka u domovinu svojim je vrsnim solističkim koncertiranjem, posebice djelovanjem u različitim ansamblima i orkestrima, kao i u drugim glazbenim institucijama, pridonio podizanjukvalitete glazbenog života u Zagrebu i Hrvatskoj te poticao izvrsnost. Nekoliko je godina, od njihova utemeljenja, bio član Zagrebačkih solista, djelovao je i kao koncertni majstor zagrebačkih simfonijskih orkestara, a ostat će zapamćen ponajprije kao član Zagrebačkog kvarteta čiji je rad ponovno potaknuo 1954. godine te zatim gotovo dva desetljeća s tim ansamblom, na mjestu prve violine, ostvarivao iznimne uspjehe na domaćim i svjetskim pozornicama, potičući pritom uvijek i hrvatsko glazbeno stvaralaštvo.
Klima će ostati zapamćen i kao pedagog, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ali i kao utemeljitelj još nekoliko ansambala: Gudačkog kvarteta Stratik, poslije preimenovanog po svom osnivaču u Kvartet Klima, te Salonskog ansambla Animato. Za umjetnički je rad, među ostalim, nagrađen i dvjema nagradama za životno djelo: Nagradom Vladimir Nazor 2000. godine te Porinom 2011. godine. Josip Klima hrvatskoj je glazbi u zalog ostavio veliko naslijeđe, a na nama je da ga prepoznamo i potrudimo se slijediti stope umjetnika poput njega.

Izvor: Marija Saraga (Jutarnji.hr)

Akademija-Art