U TV debati potpredsjednik Joe Biden popravio dojam o demokratima

Trenutni američki potpredsjednik Joe Biden oštro se u petak suprotstavio svom protivniku Paulu Ryanu u televizijskoj debati dvojice kandidata za idućeg potpredsjednika Sjedinjenih Država, agresivno braneći gospodarsku i vanjsku politiku administracije Baracka Obame

Biden (69) je "tražio osvetu" za loš dojam koji je Obama ostavio prošlog tjedna kad je u televizijskoj raspravi razmjenjivao stavove s predsjedničkim kandidatom republikanaca Mittom Romneyem.
Prve procjene o tome tko je pobijedio u debati su podijeljene. Istraživanje CBS Newsa među neopredjeljenim biračima pokazuje da je Biden pobijedio sa 50 prema 31 posto. Istovremeno je CNN objavio da je prema njihovom ispitivanju Ryan (42) bio neznatno bolji sa 48 posto u odnosu na 44 onih koji su smatrali da je Biden ostavio bolji dojam. Fox TV je pobjednikom proglasio Ryana a liberalna mreža MSNBC Bidena.
Reuters prenosi da su poptredsjednički kandidati oštro raspravljali, često su prekidali jedan drugoga i gledali protivnika sa izrazom koji je trebao ostaviti dojam da ne vjeruju u ono što protivnik govori.
Obama je gledao raspravu tijekom leta u predsjedničkom zrakoplovu a novinarima je nakon završetka rekao da je ponosan na svoga zamjenika. "Joe Biden obavio je strašan posao večeras. Ne mogu biti ponosniji na njega. Vrlo je dobro zastupao naše stavove", rekao je predsjednik SAD.
Neke od tema koje su spomenuli tijekom rasprave:
O GOSPODARSTVU
Biden: "Znali smo da se moramo založiti za srednju klasu. Odmah smo spasili General Motors. zatim smo otišli malo dalje i smanjili poreze srednjoj klasi. I kada se to dogodilo – što je Romney učinio? Rekao je – ‘Ne, pustite da Detroit bankrotira’".
Ryan: "Jesu li naslijedili loše stanje? Apsolutno, Ali mi idemo u krivom pravcu…Rast je 1,3 posto. To je sporije nego prošle godine a prošle godine je bilo još sporije od pretprošle godine…Ukupno 23 milijuna Amerikanaca bori se za radna mjesta, 15 posto ih živi u siromaštvu. Tako ne izgleda pravi oporavak"
AMERIČKA POLITIKA NA BLISKOM ISTOKU
Ryan: "Ne bismo trebali nametati smanjenja u obrambenom proračunu…Kada pokažemo da smanjujemo izdatke za obranu to nas čini slabijima. A kada izgledamo slabi naši protivnici su odlučniji isprobati jesmo li stvarno slabi".
Biden: "Uz dužno poštovanje alo ovo je hrpa šupljih fraza…niti jedna stvar koju je on rekao nije točna"
O NAPORIMA IRANA DA PROIZVEDE NUKLEARNO ORUŽJE
Ryan: "Kad je Barak Obama izabran imali su dovoljno materijala da naprave jednu bombu. Sada imaju dovoljno za pet bombi. Oni jure prema nuklearnom oružju i četiri su godine bliži tome da postanu zemlja s nuklearnim arsenalom. Obamina administracija kaže ‘vojna opcija je na stolu’ – ali nitko to ne smatra vjerodostojnim".
Biden: "Zamislite da smo dopustili republikanskom Kongresu da smisli sankcije. Mislite li da postoji bilo kakva mogućnost da bi nam se cijeli svijet pridružio, Rusija i Kina, svi naši saveznici? Ovo su najteže sankcije u povijesti sankcija i – točka!
Biden i Romney spomenuli su i pitanja Afganistana, Sirije, reforme zdravstvenog osiguranja, napada na američki konzulat u Libiji te snimke Romneya koji je govorio da Obamini glasači ne plaćaju porez i traže socijalnu pomoć.
Foto: Politifact.com