U Teznom hrvatska delegacija od 30 ljudi


 
 

Državna delegacija, predvođena predsjednikom Ivom Josipovićem, predsjednikom Sabora Borisom Špremom i premijerom Zoranom Milanovićem, odala je jutros počast poginulima u križnom putu polaganjem vijenca na groblju u slovenskom Teznom

 
Predsjednik Sabora Šprem priliku je iskoristio da najavi kako će biti određen spomendan za taj povijesni zločin.
 
– Desetljećima se prešućivala istina. Vrijeme je da ponovno razmotrimo Zakon o blagdanima i neradnim danima. Već sam najavio da ću pokrenuti javnu raspravu o određivanju spomendana, a u nju će uz stručnjake i političku javnost biti uključeno i civilno društvo – najavio je Šprem. Premijer Milanović kazao je da je Tezno najveća grobnica (u njoj je 1179 žrtava) te da je to mjesto kamo treba dolaziti.
– Kako ćemo to u Hrvatskoj obilježavati, dogovorit ćemo se u Hrvatskoj jer ovo je Slovenija – kazao je Milanović. Predsjednik Josipović naglasio je da dolazak objedinjenog državnog vrha stavlja jači dignitet na događaj te da bi se i inače trebali dogovarati i koordinirati bez obzira na to koje su stranke na vlasti. Pola sata prije hrvatskog izaslanstva vijenac je položio i slovenski premijer Janez Janša. Bila je zanimljiva razlika u slovenskoj i hrvatskoj "scenografiji" polaganja vijenaca jer je Janša vijenac došao položiti sam, dok je u hrvatskoj delegaciji bilo više od trideset ljudi.

Foto: Petar Glebov / Pixsell
Izvor: Velinka Knežević / Vecernji.hr

Akademija-Art