U SDP-u bijesni; jedina žrtva afere ‘pretplata’ njihov je čovjek

Novi sukob koalicijskih partnera SDP-a i HNS-a izbio je zbog smjene pomoćnika ministrice kulture Milana Frenšackog Živkovića (SDP)
 
Njega je šefica Andrea Zlatar Violić (HNS) smijenila netom je završila tiskovna konferencija na kojoj je preuzela političku odgovornost za, kako je rekla, pogrešnu procjenu puštanja u javnost novog prijedloga naplate pristojbe HRT-a. Najavila je da će o Živkovićevoj sudbini odlučiti na kabinetu Vlade, koja ga je i imenovala. U vrhu SDP-a uvjereni su da ministrica kulture nije samoinicijativno smijenila pomoćnika, već je to učinila zbog pritiska stranke.
– Živković nije imenovan zbog koalicijskog dogovora o kadrovskim rješenjima, već je bio osobni izbor ministrice, koja ga je izabrala zbog njegova znanja i sposobnosti. Zašto nisu smijenili svoje ljude u Centru za praćenje investicija u energetici kad su nabavljali luksuzne automobile? – kaže izvor iz vrha SDP-a te uvjerava da novih porezno-financijskih opterećenja neće biti. Živkovićev prijedlog o naplati HRT-ove pristojbe po dohodovnom cenzusu u SDP-u nazivaju samo idejom, a ističu da je prijedlog izašao u javnost uime Ministarstva kulture, a ne kao Živkovićeva samostalna ideja. HNS-ov zastupnik Jozo Radoš puštanje informacije o novom financijskom nametu uime Ministarstva kulture, koje vodi HNS, drži revanšom SDP-a. Raniji je sukob među partnerima izbio jer se HNS usprotivio porezu na nekretnine.

– Kad delikatno pitanje dodatnog opterećenja izađe mimo dogovora i izazove zbrku u javnosti, to zaslužuje smjenu. Ne znam jesu li se u Ministarstvu konzultirali, kao ni da su bili pritisci iz stranke – kazao je Radoš.

Smijenjeni pomoćnik Živković jučer se vratio iz Amsterdama i još se nije oglasio o svojoj “ideji” i smjeni, dok je ministrica Zlatar Violić, prije nego što je elektroničkom poštom javnost obavijestila da mu je ipak dala otkaz, branila svog suradnika riječima da je „govorio na razini analitičke savjetničke procjene, a ne na razini prijedloga”.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Izvor: Vecernji.hr