U Sarajevu održana filmsko književna večer

ivankovic nekic puljic

ivankovic nekic puljic

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika na poziv kardinala dr. Vinka Puljića posjetila je Sarajevo i na Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Dvorani Pavla VI. predstavila roman Nevenke Nekić “Jean ili miris smrti” kao i film “Draga Gospa Ilačka”

Pred prepunom dvoranom uzvanicima se obratio preuzvišeni kardinal Vinko Puljić i rekao da se čitajući roman uvjerio u njegovu povijesnu i literarnu vrijednost, da se u liku stranca koji je žrtvovao svoj život za Hrvatsku sažimaju svi humani napori sudionika Domovinskoga rata te izrastaju u simbole koji ostaju kao temelji za budućnost.

O djelatnostima Udruge dr. Ante Starčević govorio je njezin predsjednik Antun Ivanković i istaknuo osobito napore o dokumentiranju događaja iz Domovinskoga rata koji su uobličeni i objavljeni u pet knjiga, od kojih je dio dokumentarna građa, a dvije su u romanesknom obliku posvećene Ivanu Buriku, svećeniku ubijenom u Tovarniku i Jeanu Michelu Nicolieru, dragovoljcu iz Francuske. Također je ukazao na napore koje čini Udruga da se Ivan Burik uzdigne na čast oltara.

Autorica se obratila nazočnima govorom koji se, vezan uz roman, osvrnuo na činjenicu ulaska Hrvatske u EU. Naglasila je postojanje dviju Europa: jedna je ona koja se temeljila dvije tisuće godina na najboljima kršćanskim vrijednostima koje su promovirali veliki i snažni likovi poput svetoga Franje, Maksimilijana Kolbea, Majke Tereze, pape Ivana Pavla II., pa i tako malo poznate osobe Jeana Michela, te one druge koju smo napustili davne 1918. godine. a koja nas nije željela na početku Domovinskoga rata. Naš skori ulazak u EU treperi između strahova i nade, ali darovi koje mala Hrvatska nosi – umjetnost, znanost, vjeru-pa i ovu posljednju ratnu patnju pretvorenu u Križ, otvaraju vrata našim originalnostima i ljepoti duha koje mogu samo obogatiti EU.

Nagrađenim filmom o snazi vjere i hodočašća ” Draga Gospa Ilačka” završio je još jedan susret u srcu hrvatske Bosne i Hercegovine zahvaljujući kardinalu Vinku Puljiću.

Za Udrugu dr. Ante Starčević
Nevenka Nekić, književnica
Antun Ivanković, predsjednik