U pulskoj areni prvi hrvatski 3D film

Na novinskoj konferenciji u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti objavljen je nacionalni program Festivala igranog filma u Puli, na koji se ove godine uvukao i jedan dokumentarni ˜– “Posljednja ambulantna kola Sofije”, bugarskog redatelja Iliana Meteva, nagrađen u Cannesu
Od koprodukcija tu su i “Parada” Srđana Dragojevića te “Praktični vodič kroz Beograd s pjevanjem i plakanjem” Bojana Vuletića. U glavnom natjecateljskom programu zasad je službeno potvrđeno prikazivanje osam filmova, od čega su dva već igrala u kinima – “Noćni brodovi” Igora Mirkovića i “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta.
Prvu pulsku premijeru gledat ćemo već na otvaranju nacionalnog programa festivala, kada će u Areni biti prikazan “Sonja i bik” redateljice Vlatke Vorkapić, romantična komedija o nemogućoj ljubavi između aktivistice za prava životinja (Judita Franković) i organizatora natjecanja bikova (Goran Bogdan).
Nove Zagrebačke priče
Uz taj film, jedan od najiščekivanijih naslova svakako je omnibus “Zagrebačke priče: Ljubav”, nastavak uspješnog projekta iz 2009. čiji su segmenti igrali u Cannesu u Berlinu.
U programu su i “Djeca jeseni” redatelja Gorana Rukavine po scenariju Zvonimira Munivrane, koji je Renato Baretić početkom godine optužio za plagijat romana “Pričaj mi o njoj”. Film se bavi odnosom oca i kćeri nakon nestanka majke, a glavne uloge tumače Judita Franković i Leon Lučev.
Žmegačeva komedija
Redatelj Arsen A. Ostojić u Puli će predstaviti “Halimin put”, film o Bosanki koja pokušava identificirati posmrtne ostatke svoga posvojenog sina u kojem glavnu ulogu tumači Alma Prica, a nešto vedrine u program mogla bi unijeti romantična komedija “Zabranjeno smijanje” Davora Žmegača, o muškarcu koji pokušava uskladiti život između obitelji i znatno mlađe ljubavnice.
Još se čeka potvrda nezavisnih filmova “Nije sve u lovi” Daria Pleića, “Pismo Čaći” Damira Čučića, “Koišnice” Igora Šeregija te nova verzija “Belle Biondine” pokojnog Danijela Marušića.
Tu je i “Slučajni prolaznik” Joze Patljaka, prvi domaći dugometražni 3D film koji će zaigrati pred 5000 ljudi u Areni, što će svakako biti jedan od vrhunaca festivala.

Foto: Picasa
Izvor: Milena Zajović / VLM

Akademija-Art