U prvih šest mjeseci na Jadranu 180.000 turista više, plus od 5%

Do kraja lipnja na Jadranu se odmaralo oko 180.000 turista više nego lani, a plus se može zahvaliti strancima koji su bili gotovo osam posto brojniji

 
Domaćih je pritom na moru bilo otprilike 30.000 manje i u društvu su s Talijanima i Poljacima, rijetkim Europljanima kojih je tijekom ove predsezone u nas bilo manje nego lani.

Kad padne standard
– To je očekivano. Podbačaj domaćih posljedica je pada standarda. Talijana će, pak, zbog krize ove godine čak šest milijuna manje na odmor nego lani i to nas je teško moglo mimoići. Na minus iz Poljske, pak, zasigurno je utjecala činjenica da se u toj zemlji održavalo Europsko nogometno prvenstvo – kaže ministar turizma Veljko Ostojić, koji se posebno pohvalio s čak devet posto više gostiju iz Njemačke te šest posto više Slovenaca i Austrijanaca.
Ne uživaju, inače, svi domaćini na Mediteranu u tolikim plusevima. Naime, u globalu će na odmor ove godine samo dva posto više Nijemaca i četiri posto Austrijanaca, dok će Slovenaca, što se tiče drugih odredišta, biti manje nego lani. Kako bilo, u Hrvatskoj tijekom prvih šest mjeseci jedino Šibenskoj županiji brojem gostiju nije uspjelo nadmašiti dobre lanjske brojke. No zato Dubrovačka županija sa 13 posto više gostiju i čak 15 posto više noćenja ruši sve rekorde.
– I to, što je najzanimljivije, što su hoteli kvalitetniji i, dakako, skuplji, to im je porast prema lani veći – kaže Kristian Šustar, čelnik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu.
– U cjelini, buking je dobar i za glavni dio sezone i za posezonu. Iako, srpanj i kolovoz moraju se pažljivo odraditi jer samo dva posto minusa u špici ne može nadoknaditi cijela posezona.

To je samo uvod
Ministar Ostojić apelira na sve koji rade u turizmu iz na bilo koji način dolaze u dodir s gostima da na isti način, koncentrirano i predano, rade do 31. prosinca.
– Šestomjesečni rezultat je dobar. To je posljedica dobre pripreme i na tome svima u turizmu zahvaljujem. Činjenica je da nam je došao i dio gostiju koji su odustali zbog problema od nekih drugih zemalja, ali to je zanemarujući broj – ocjenjuje Ostojić.
– Iako je rezultat za šest mjeseci nadmašio očekivanja, to je ipak samo uvod i zato pozivam sve da sezonu odrade uz maksimalan trud. Sve će nam se to vratiti jer je zadovoljan gost najbolja promocija – podsjeća Ostojić.
Inače, u srpnju i kolovozu na Jadranu će se odmarati oko šest milijuna gostiju, više nego svih ostalih mjeseci zajedno.

Foto: Borna Filić/Pixsell
Izvor: Radmila Kovačević/Vecernji.hr

Akademija-Art