Skip to content

U neredima u pokrajini Xinjiang 27 mrtvih

kina

U neredima koji su se dogodili u srijedu ujutro blizu Turpana u kineskoj regiji s većinskim muslimanskim ujgurskim stanovništvom Xinjiang na sjeverozapadu zemlje smrtno je stradalo 27 ljudi, izvijestila je agencija Nova Kina

Prije nego što je policija otvorila vatru i ubila 10 izgrednika, ubijeno je 17 osoba, među kojima devet policajaca i osam civila, rekao je za Novu Kinu dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

U srijedu su izgrednici naoružani noževima napali policijske postaje i zgrade mjesne vlade u gradu Lukqun, od glavnoga regionalnog grada Urumqija udaljenog oko 250 km i nedaleko od Turpana. Izgrednici su tukli civile i zapalili nekoliko policijskih automobila, prenosi nova Kina, pozivajući se na izjave regionalnih dužnosnika Komunističke partije Kine. Trojica izgrednika uhićena su na mjestu incidenta.

Xinjiang je često poprište nemira i sukoba zbog velikih napetosti između pripadnika naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana. Brojni Ujguri optužuju kineske vlasti da guše njihovu vjeru i kulturu te se protive masovnom useljavanju Hana u tu regiju, još uvijek jako siromašnu unatoč bogatstvu prirodnim resursima. Ujguri se protive kolonijalnoj politici u svojoj domovini i nemiri su u porastu u tom području od rasnih pobuna 2009. u kojima je poginulo skoro 200 osoba.

Muslimanski narod Ujguri čini oko polovice stanovništva Xinjianga. (Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG, Poslovni.hr/Hina)