U Muenchenu počelo suđenje neonacistima

munchen-sudjenje

Suđenje skupini optuženoj za deset ubojstava, od kojih su devet rastitički motivirana, jedan od najvećih neonacističkih procesa u poslijeratnoj Njemačkoj, počelo je na Višem zemaljskom sudu u Muenchenu gdje se okupilo manje od stotinu prosvjednika protiv rasizma

Prosvjednici su se okupili na poziv nekoliko organizacija protiv ksenofobije i rasizma, prenijele su kamere koje su nakratko snimile i prvooptuženu Beate Zschaepe kako u sudnicu ulazi opuštena i nasmiješena, javlja agencija AFP.

Uz natpise protiv nacističkog terora i protiv svakodnevnog rasizma prosvjednici su pozvali njemačku državu da se odlučnije bori protiv zločina koje čine simpatizeri ili članovi skupina krajnje desnice.

Suđenje je počelo uz velike mjere sigurnosti, uz 500 policajaca.

Zschaepe (38) optužena je za sudjelovanje u deset ubojstava od 2000. do 2007. Suđenje se smatra jednim od najvažnijih u Njemačkoj nakon procesa krajnje lijevoj terorističkoj skupini Baader-Meinhof 1977.

Zschaepe, koja je od 8. studenoga 2011. u istražnom zatvoru u Sadelheimu, jednom od najvećih zatvora u Njemačkoj, jedina je preživjela članica neonacističke terorističke ćelije jer su Uwe Mundlos i Uwe Böhnhardt počinili samoubojstvo u studenom 2011. godine kako bi izbjegli uhićenje.

Policija je pronašla njihova tijela u izgorjelom kamperu u istočnonjemačkom gradu Zwickau, gdje je pronađeno i oružje policajke Michele Kiesewetter, koja je ubijena 2007. godine.

Nakon toga istražitelji su otkrili da su Mundlos i Böhnhardt od 2000. do 2007. osim policajke ubili devetoro useljenika, uglavnom turskog podrijetla, i da je u tome sudjelovala i Zschaepe. Nakon njihove smrti Zschaepe je zapalila njihov dom u Zwickauu kako bi uništila dokaze.

Zschaepe je dosad odbijala progovoriti o optužbama zbog kojih bi mogla doživotno završiti u zatvoru. Istraga je međutim otkrila da je s djelovanjem terorističke ćelije bio upoznat dosta širok krug osoba s desne radikalne scene te da su velike propuste učinile njemačke službe sigurnosti koje su godinama znale za opasnu trojku, ali nisu ništa poduzele da spriječe njihove ubilačke pohode.

U skupini optuženih su i bivši dužnosnik desne radikalne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD) Ralf Wohlleben te još trojica neonacista Carsten S., Andre E. i Holger G.

Zbog skandaloznih propusta, šef Službe za zaštitu ustavnog poretka Heinz Fromm morao je podnijeti ostavku, a njemačke vlasti ponovno su počele razmatrati mogućnost zabrane NPD-a jer tu stranku smatraju opasnom po njemačku demokraciju.

No zasad oko te ideje nema jedinstvenog stajališta, prvi pokušaj zabrane NPD-a propao 2003. godine jer su najveći dio dokaznog materijala pribavili visokorangirani članovi stranke koji su bili i doušnici Ureda za zaštitu ustavnog poretka.

Sud treba ispitati više od 600 svjedoka do siječnja 2014., no očekuje se da će potrajati dulje. (HRT)