U kojoj hrani se krije sol?

Svi znaju da grickalice, kao što je čips, sadrže puno natrija. Međutim, američko istraživanje je pokazalo da veliki broj ljudi unosi prekomjernu razinu natrija, a da toga nisu ni svjesni

Pretjerana razina natrija u tijelu može uzrokovati razne zdravstvene probleme, uključujući visok krvni tlak, bolesti srca, moždani i srčani udar. Također može utjecati na izgled i uzrokovati nadutost, naoticanje i podočnjake.
Jako malo natrija kojeg unosimo dolazi iz soljenke.Preporučena dnevna vrijednost unosa natrija je oko 1500mg. Stručnjaci ističu da ljudi čak 75% ukupnog unosa natrija unose putem namirnica koje ne izgledaju tako slano, a nazivaju ih "slanih 6". Mi vam otkrivamo koje su to:

Kruh
Jedna kriška kruha može imati čak 230mg natrija, što je oko 15% preporučene dnevne vrijednosti. Iako se ne čini puno, razmislite o tome koliko kruha ustvari jedete. Tost za doručak pa sendvič ili ukusni namaz na kruhu. Malo po malo i brzo ćete doći do preporučene dnevne vrijednosti.

Suhomesnati proizvodi
Zapakirani mesni proizvodi, naročito pureći, sadrže čak 1050mg natrija zbog procesa proizvodnje i pakiranja koji se temelje na načinu do proizvod ima što duži rok trajanja.

Pizza
Jedan komad pizze sadrži oko 760mg natrija. Drugim riječima, samo dva komada pizze će zadovoljiti dnevnu preporučenu vrijednost unosa natrija.

Perad
Pakirana sirova perad često sadrži dodani natrij, zbog čega je važno kako ih pripremate. Samo 85g smrznute peradi će sadržavati oko 600mg natrija.

Konzervirana juha
Čini se odličnim brzim rješenjem zagrijavanja za vrijeme zimskih dana. Samo jedna šalica konzervirane pileće juhe može sadržavati 940mg natrija.

Sendvič
Kruh i suhomesnati proizvodi sami po sebi sadrže puno natrija, a njihovo spajanje i dodavanje kečapa, majoneze ili senfa sendviču može dati i više od 1500mg natrija.


Foto: Agropress.org