“U ime obitelji”: Prikupljeno pola milijuna potpisa

u ime obitelji

Iz građanske inicijative “U ime obitelji” priopćili su kako su prikupili najmanje pola milijuna potpisa hrvatskih birača koji traže referendum s pitanjem: “Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?”, a o konačnom broju potpisa izvijestit će u srijedu, 29. svibnja, na konferenciji za novinare

Riječ je o o nepotpunim podatcima koji su pristigli iz nešto više od polovice hrvatskih županija. Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma još traje do kraja ovog dana, a iz inicijative očekuju da će broj građana koji su iskoristili svoje zakonsko pravo da se izjasne o referendumu biti značajno viši od 500.000.

Građansku inicijativu “U ime obitelji” poduprle su sve veće vjerske zajednice u Hrvatskoj te najveći broj političkih stranaka, velik broj udruga i uglednih pojedinaca.

Među njima, kako navode, su i glazbenici Marko Perković Thompson, Pero Galić, frontmen grupe Opća Opasnost, dobitnika ovogodišnje nagrade Porin, Rafael Dropulić, Marko Bujanović, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Igor Štimac, karikaturist Srećko Puntarić Felix, atletičarka Blanka i Joško Vlašić, vaterpolist Dubravko Šimenc, teatrologinja Sanja Nikčević, glumac Adam Končić te brojne druge javne osobe.

U prikupljanju potpisa na više od 2000 mjesta diljem Hrvatske sudjelovalo je više od 1200 koordinatora i više od 6000 volontera. Iz inicijative “U ime obitelji” podsjećaju da su njihovi volonteri u protekla dva tjedna bili izloženi vrijeđanju, ponižavanju, fizičkim napadima.

Unatoč huliganskim napadima s jedne strane i pokušajima vladajućih da dezinformacijama obeshrabre građane u izjašnjavanju o referendumu, želimo ponoviti da Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ nije usmjerena ni protiv koga. Drago nam je da zakoni i Ustav jamče zaštitu građanskih i ljudskih prava svim građanima Republike Hrvatske, bez obzira na njihovu nacionalnost, vjeroispovijest ili spolnu orijentaciju, ističe u priopćenju glasnogovornica inicijative Jelena Gazivoda.

Zaključuje da građanska inicijativa “U ime obitelji” poštuje dostojanstvo svake osobe te drži kako upravo mogućnost da se građani na najdemokratskiji način – referendumom, izjasne o tako važnom društvenom pitanju kao što je brak, osigurava pravdu kao temelj trajnog mira u hrvatskom društvu.

Referendumska izmjena Ustava ima pak golemu pravnu rupu. Pa se tako saborska većina poziva na ustavnu odredbu koja izričito kaže da se Ustav može mijenjati jedino dvotrećinskom većinom saborskih zastupnika. A njih, kažu, nitko ne može natjerati da glasaju protiv svoje volje. (Foto: Pixsell, HRT)