Skip to content

Tri najvažnije dobrobiti od konzumiranja mesa

Znanstvenici sve više upozoravaju da će današnja konzumacija mesa u skoroj budućnosti postati nezamisliva jer je proizvodnja mesa bez vode nezamisliva, a i proizvodi se enormna količina ugljikova dioksida što povećava emisiju stakleničkih plinova

 
Osim za planet, konzumacija crvenog mesa ima štetne učinke i na naše zdravlje. Oni smatraju da može izazvati niz kroničnih bolesti, a po nekim pokazateljima i karcinom. 
Mnogi se ljudi zbog toga okreću vegetarijanskom načinu prehrane, smatrajući da su biljni proteini bolji i sigurniji od životinjskih.
Prorjeđivanje mesnih obroka i smanjivanje količine mesnih prerađevina vjerojatno će pozitivno utjecati na zdravlje, a to su zaista male promjene koje možete unijeti u prehranu. Ipak, Medical Daily donosi i neke prednosti povremenog mesnog obroka.
1. Meso sadrži veliku količinu proteina što može biti korisno za organizam. Proteini grade tkiva i proizvode antitijela koja štite od infekcija, jačajući imunološki sustav. Ono što je najvažnije jest da meso sadrži esencijalne aminokiseline, što ga nesumnjivo svrstava u najvažniji izvor proteina.
2. Mnogo je hranjivih tvari koje sadrži meso  – od željeza i cinka do selena. I dok željezo pomaže u formiranju hemoglobina koji prenosi kisik do različitih dijelova tijela, cink pomaže u formiranju tkiva, a selen razgrađuje masnoće u tijelu.
3. Vitamini A, B i D također su velik dio prehrane, a  oni se najčešće nalaze u mesu. Oni vam vid održavaju oštrim, jačaju zube i kosti, ali i "grade" središnji živčani sustav. Još je jedna velika prednost što vam i koža izgleda zdravije.

Foto: Reportageonline.com
Izvor: Vecernji.hr