Treći dan moslavačkoga konjičkog maratonaZapočet na Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja unatoč nesnosnim vrućinama sedmodnevni XVI. konjanički maraton arapskih konja ostvaruje se prema planu. Trećeg dana dolazi na područje Parka prirode Žumberak

Članovi Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine  ušli su u treći dan svoje plemenite misije XVI. konjaničkog maratona središnjom Hrvatskom. Šest  jahača: Željko Petters, Domagoj Petters, Sandra Čavlović, Iva Keleš, Mihaela Trbušić i Antonio Jušić, kao i konji koje jašu bez teškoća iako uz velike napore, praćene vrućinom savladavaju put kojim će danas navečer noćenjem u  Parku prirode Žumberak ostvariti 210 kilometar. Jutrošnje jahanje započeto u pet sati uz  klimatsko osvježenje unijelo je i oduševljenje da se poduhvat, a koji je u polovici  maratona i psihofizički najzahtjevniji – u potpunosti ostvari. Tu uz vlastitu logistiku pomažu i suradnici s terena osobito djelatnici iz šumarstva koji maratonce usmjeravaju putovima izvan užarenog asfalta. Slijedeće dvije dionice posvetit će bogatoj povijesti Žumberka: od uskočkih do današnjih dana, te pejzažnoj ljepoti i iznimno bogatoj etno baštini tog dijela Hrvatske. Tijekom puta posebno ih je oduševio susret s osamdesetoro djece Dječjeg SOS sela u Lekeniku. Mnogi od mališana uz asistenciju konjanika su i zajahali. Na svom putu  Moslavinom, Posavinom, Prigorjem, Žumberkom, Zagorjem konjanici će proći i kroz hrvatsko nacionalno svetište. Domaćin će im u četvrtak  biti Donja Zelina i tamošnja župa, točnije njezin upravitelj vlč. Dragutin Toplak. On je kao nekadašnji duhovnih 56. kutinske bojne HV na početku blagoslovio i njihov put. Zelinski doček uveličat će i voloderski KUD „Moslavec“, koji tradicionalno ispraća i dočekuje odvažne konjanike koji su projahali Hrvatsku  – od dunavskih obala do dubrovački zidina. Iza njih su i kilometri ostvareni i preko granice do austrijske metropole Beča i Orašja u susjednoj BIH. Povratak u Voloder je u subotu 11. kolovoza.

Pogledajte FOTO galeriju!

Konjanici i u Mariji Bistrici


Nakon mjesta koja su u hrvatskoj povijesti označena kao ratišta konjanici jašu i uz poznata svetišta. Po drugi puta u svojoj misiji bit će i gosti hrvatskog nacionalnog svetišta u Mariji Bistrici. Prvi puta bili su 1999. godine. U središtu Marije Bistrice očekuju se u četvrtak 9. kolovoza u 12 sati. Bit će to i njihova vjernička zahvala za uspjeh maratona, a koja će obogatiti i brojna kolovoška hodočašća u Mariju Bistricu. Inače službeno hodočašće vjernika iz njihove Sisačke biskupije je u subotu 18. kolovoza, a oni po tradiciji ispraćeni blagoslovom i molitvom bit će mu svojevrsna prethodnica.


Dragutin Pasarić

Akademija-Art