Transmediteranski dijalozi Hanibala Salvara u Trstu

Hanibal Salvaro je u novoj, ali već prestižnoj, trščanskoj Lux Art Gallery otvorio izložbu u subotu 12 siječnja 2013, najavljući kako je Likovni art dizajn centar LADICA već dobrano ukljućen u suvremenu europsku umjetničku scenu

Pogledajte galeriju fotografija!
Ovu izložbu pod nazivom „Transmediteranski dijalozi“ svećano je, s vrlo biranim riječima, otvorila gospođa Nevenka Grdinić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Trstu, pred zaista brojnom auditorijem, uz nazočnost i preko osamdeset posjetitelja iz Hrvatske, od kojih je većina doputovala posebnim autobusima turističke tvrtke Galop iz Zagreba.
Izloženi su kolaži akrila na papiru, akrili na platnu te skulpture u tehnici porculansko betonskih formacija, od koji je dio izložen i u izlozima poznate robne kuće Godina u Via Carducci, a što je također znatno pridonijelo ugledu i promidžbi izložbe. Gospodin Giorgio Parovel, direktor galerije te gospodin Enrico Fraulini, predsjednik Umjetničko literarne udruge Trsta iskazali su radost zbog ostvarene suradnje.
Izložba je najavljena u dnevniku Il PICCOLO sa slijedećim tekstom poznate arhitektice i likovne kritičarke Marianne Accerboni, koja je i kustos izložbe:
.Hrvatski slikar i kipar Hanibal Salvaro Hani izlaže Transmediteranske dijaloge u galeriji Lux Art Gallery, u sklopu 45. Izložbe Pejzaža.
Iznimna vijest, galerija Lux Art Gallery (via Rittmeyer 7/A), koju vodi Giorgio Parovel: 45. Izložba pejzaša, u prestižnom prostoru SAL-a, produžena je do 20. siječnja zbog važnog popratnog događaja: u subotu 12 siječnja u 11:30h otvara se, u nazočnosti hrvatske generalne konzulice Nevenke Grdinić s kritičkim uvodom Marianne Accerboni, novi izbor djela Hanibala Salvara Hanija, jednog od protagonista hrvatske i europske likovne scene, osnivača Triennala Male Keramike u Zagrebu, s izložbama u preko 30 zemalja diljem svijeta, uključujući i SAD, Španjolsku, Kinu, Australiju, Rusijeu Njemačku, Francusku i Italiju, naročito u Faenzi, svjetskoj prijestolnici keramike. Otvorenju će nazočiti osamdesetak gostiju koji dolaze za tu priliku iz Hrvatske.
"Vizualni umjetnik," Salvaro, čije talijansko prezime podsjeća na djeda koji je emigrirao 1875 u Poreč (tada u sastavu Austro-Ugarske), će izlagati radove u akrilnom kolažu na papiru, nastalog drapanjem svojih crteža, akril na platnu i skulptura od porculana i betona. U svojoj umjetnosti prepoznajemo koncept ponovne uporabe i kombiniranje više materijala kakao u svim njegovim djelima, da bi razaranjem dosegao ljepotu, simboliziranu idealnim krajolicima nazvanim "Transmediteranski dijalozi,."
Ovaj izbor u sklopu selekcije uklapa se vrlo dosljedno u program Galerije, a to je stvaranje mosta između tršćanske kulture Trsta i najuglednijih regionalnih i europskih kultura. Salvarova djela uklopit će se sjajno na izložbi s djelima drugih umjetnika Izložbe krajolika, porijeklom iz Italije, Slovenije, Francuske i Poljske
RTV Kopar je napravio studijski razgovor Laure Vianello s Hanibalom Salvarom za emisiju ARTEVISIONE MAGAZINE, koja se može vidjeti u ponedjeljak 14.01.2013 u 20:30 sati i posredstvom interneta ukoliko se koristi link: www.rtvslo.si/tvcapodistria a potom se klikne na in onda.
Među gostima iz Hrvatske bilježimo: Milan Bešlić, Borivoj Dovniković Bordo, dr. Josip Gjurović, Goran Antunac, Davorin Kereković Vera Kovač, Ivana Maradin, Zorka Milley, Marcela Munger, Valerija Jelčić, Maja Hajon, Zdenka Reščić, Višnja Serdar, Dan Šercar, Ana Beatriz Tesko, Milena Vesović, Ivančica Znidarčić, Mohamed Al Younis i drugi.
Porculansko-betonske skulpture su potakle znatno zanimanje umjetnika koji žele da Salvaro u Trstu priredi jedan workshop o ovoj tehnici.
Izložba je realizirana zahvaljujući znatnoj potpori koju su pružili Franco Rosso, Cinzia Qing Yue, Marianna Accerboni, Claudio Barnaba, Bruno Paladin i svakako Giorgio Parovel direktor Lux Art Gallery.
Veliku logističku podršku su pružili GALOP,. INKER iz Zaprešića, Kamenarski centar Stipe Lucić iz Svete Nedelje i ORBICO iz Zagreba.
VS – Višnja Serdar
IMG – Zdenka Reščić
DK – Davorin Kereković
FV – Franco Viezzoli
AS – Ati Salvaro
PSC – Darko Bavoljak i dijelom Hanibal Salvaro