Tonči Huljić priznao plagiranje pjesme za seriju ‘Larin izbor’

Preslušavanjem pjesme "Samo ljubav ostaje", pod kojom je potpisan Tonči Huljić i koja je naslovna pjesma u popularnoj sapunici "Larin izbor", glazbeni znalci uočili su kako ih Huljićeva melodija neodoljivo podsjeća na melodiju pjesme "Komadić neba plavoga", koju je grupa Azuro prije 13 godina izvela na festivalu Melodije Istre i Kvarnera
Glazbenu zavrzlamu koja je izgledala kao priča o plagiranju u koju je upleten Tonči Huljić rasvijetlio nam je kompozitor skladbe "Komadić neba plavoga" Vinko Škarona.
– Istina je da su melodije slične i da smo to primijetili kad smo čuli pjesmu "Samo ljubav ostaje" i s gospodinom Huljićem uspješno smo to riješili na jednom neformalnom sastanku kad smo se dogovorili oko podjele autorskih prava – kaže Škarona dodajući da se u današnje vrijeme hiperprodukcije takve stvari događaju. Na odjavnoj špici serije "Larin izbor" nije potpisan kao kompozitor, ali na službenim stranicama ZAMPA-a (Zaštita autorskih muzičkih prava) kao skladatelji potpisani su Ivan i Tonči Huljić te Vinko Škarona i Vlasta Juretić.
Zamoljen da komentira taj slučaj i kaže je li pjesmu "Komadić neba plavoga" možda čuo i prije nego što je skladao "Samo ljubav ostaje", Tonči Huljić nam je odbrusio: – Pišite što god hoćete, ne zanima me. Ja sam na odmoru!
Za krađu 110 tisuća kuna
To nije prvi put da se Huljićevo ime provlači uz krađu tuđih melodija, a zbog jednog plagijata završio je i na sudu. Naime, skladatelj pjesme "Dalmatinka mala" Ivica Bašić tužio je Huljića jer je u njegovoj pjesmi "Da me ‘oće Stipe", koju je izvodila Renata Končić Minea, prepoznao puno sličnosti sa svojom skladbom. Prošle godine pravomoćnom odlukom Županijski sud u Splitu odlučio je da Huljić mora platiti 110 tisuća kuna zbog plagiranja Bašićeva refrena.
Glavni tajnik Društvu hrvatskih skladatelja Antun Tomislav Šaban kaže da se u praksi obično autor i autor navodno plagiranog djela pozivaju na sporazumno rješenje. Ako se to dogodi, služba Zaštite autorskih muzičkih prava može zaustaviti isplatu autorskih prava od predmetnog djela do sporazuma, odnosno do pravomoćnog sudskog rješenja, a autore se upućuje da slučaj riješe na sudu.
– Takvi su slučajevi rijetki, manje od jednom godišnje i obično se završe sporazumom. Sudskih postupaka bilo je svega nekoliko u posljednjih desetak godina – kaže Šaban.

Foto: Jadran Babić/CROPIX
Izvor: Ivana Carević/VLM

Akademija-Art