Tomislav Buntak i Hanibal Salvaro izlažu u Poljskoj

buntak-salvaro-poljska-2013 1

buntak-salvaro-poljska-2013 1

Programom „I TO JE HRVATSKA” kojim se predstavlja suvremena hrvatska vizualna umjetnost u inozemstvu, a koji provodi Likovni art dizajn centar LADICA, ovaj put su u Znanstvenoj knjižnici Warminsko-Mazurskog sveučilišta u poljskom gradu Olsztynu postavljene izložbe mega crteža na pausu „Konačno pobjeđuje nebeska vojska” Tomislava Buntaka, izložba akril kolaža „Transmediteranski dijalozi” Hanibala Salvara, te skulpturalna instalacija „Bijeli Zagreb u pastelnim bojama” Hanibala Salvara.

Vrlo svečanom otvorenju izložbe u utorak 22. svibnja 2013, kojim je ustvari započeo Festival mladih na sveučilištu u Olsztynu, uz prigodan glazbeni program, televizijske kamere i brojnu publiku, također su nazočili dekan Fakulteta umjetnosti prof.Benedikt Blonski i prorektor Warminsko-Mazurskog Sveučilišta prof. dr. hab. Jerzy Jaroszewski, koji je i otvorio ovaj izložbeni program.

buntak-salvaro-poljska-2013 2

Tijekom ceremonije otvorenja izložbe, Tomislav Buntak je u par trenutaka maestralnom virtuoznošću ali i lakoćom docrtavao izložene crtarije, što je naišlo na oduševljenje nazočne publike i također zanimanje prisutne TV kamere. Kurator izložbe je gospodin Davorin Kereković.

buntak-salvaro-poljska-2013 3

Kako u Poljskoj i Olsztynu vlada znatna znatiželja za hrvatsku umjetnost i kulturu, pa i sve druge aspekte života u Hrvatskoj, koju s radošću otkrivaju, to se u realizaciju ovog projekta vrlo uspješno uključila i Turistička zajednica grada Zagreba s prospektima na poljskom jeziku te posterima.

buntak-salvaro-poljska-2013 4

Zato je također u velikom prostoru ulaza u Znanstvenu knjižnicu postavljena izložba zagebačkih turističkih plakata, kojih je autor Boris Ljubičić, a što su domaćini primili sa simpatijama i u svjetlu činjenice da je Boris Ljubičić također dizajner logotipa programa I TO JE HRVATSKA, a koji je ocjenjen kao vrlo uspješan i originalan. Dio plakata je također postavljen u rektoratu sveučilišta. U svakom slučaju ovakvo predstavljanje turizma posredstvom programa I TO JE HRVATSKA možemo smatrati zaista opravdanim i učinkovitim.

buntak-salvaro-poljska-2013 5

Izložbe ostaju otvorene do početka srpnja, a instalacija Bijeli Zagreb u pastelnim bojama, koja se nalazi na zelenoj travnatoj površini ispred Znanstvene knjižnice, do prvih jačih kiša.