‘Tko ogovara svoga bližnjega, licemjer je jer nema hrabrosti vidjeti vlastite mane’

pope francis

pope francis

Tko ogovara svoga bližnjega, licemjer je jer nema hrabrosti vidjeti vlastite mane – upozorio je papa Franjo, u petak 13. rujna, u propovijedi na svetoj misi u domu Sveta Marta. Papa je naglasio da ogovaranje ima kriminalnu dimenziju, jer uvijek kad loše govorimo o svojoj braći, oponašamo Kajinovu ubilačku gestu.

„Zašto gledaš slamku u oku svoga brata, a gredu u svom oku ne zamjećuješ?” Papa je Franjo razvio propovijed na tom Isusovu upitu, koji uvijek potresa ljudsku savjest. Nakon govora o poniznosti – kako je rekao – Isus govori o njezinoj suprotnosti, „o odvratnom ponašanju prema bližnjemu, o tomu da se netko postavlja za suca svojem bratu. I tu Isus „izgovara tešku riječ: licemjer”.

Oni koji žive osuđujući bližnjega, govoreći loše o bližnjem, licemjeri su, jer nemaju snage, ni odvažnosti vidjeti vlastite mane. Isus o tome ne govori opširno. Ali će reći da je svatko ubojica tko u svom srcu mrzi brata. Također i apostol Ivan, u svojoj Prvoj poslanici, jasno veli: tko mrzi svoga brata, ubojica je, tko osuđuje vlastitoga brata, hodi u tami – istaknuo je papa Franjo.

Uvijek kada „u svom srcu sudimo svoju braću, ili još gore kada ih pred drugima ogovaramo, mi smo kršćani ubojice. Kršćanin ubojica… A nisam ja to rekao, nego Gospodin. A u tome nema dvojbe. Ako ogovaraš brata, ubijaš ga. A mi, svaki put kad to činimo, oponašamo Kajinovu gestu, prvog ubojice u povijesti – ustvrdio je Sveti Otac.

Osvrćući se pak na govor o ratu i na toliko potreban mir, Papa je rekao da je potrebna gesta obraćenja. Ogovaranja uvijek imaju kriminalno obilježje. Nema bezazlenih ogovaranja. Jezik je za hvaliti Gospodina – kazao je Papa citirajući apostola Jakova – ali kad svoj jezik rabimo za ogovaranje brata ili sestre, rabimo ga da ubijemo Boga, „Božju sliku u bratu”. Netko bi mogao reći da neka osoba zaslužuje ogovaranje, ali to nije istina – primijetio je Papa.

Bolje je da se pomoliš za njega, da vršiš pokoru. A potom, ako je potrebno, razgovaraj s tom osobom da može grešku ispraviti. Ali nemoj o tomu govoriti svima. Pavao je bio veliki grešnik, a o sebi sam veli: „Prije sam bio bogohulan, progonitelj i nasilnik. Ali mi je udijeljena velika milost.” Možda nitko od nas ne psuje – možda. Ali ako netko ogovara, doista je progonitelj i nasilnik. Molimo milost za sebe, za cijelu Crkvu, da se od bratoubilačkog ogovaranja obratimo na ljubav, poniznost, blagost, krotkost, velikodušnost ljubavi prema bližnjemu – potaknuo je Sveti Otac. (rv/bitno.net)