Tko će nam najtočnije pogoditi vrijeme u 2013.


Moderna vremenska prognoza ipak je uspješnija od narodne predaje, a sve je bolja u nadmetanju sa samom sobom
Rijetko tko nije čuo narodnu poslovicu ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’. Mnoge se izreke doista i poklapaju s podacima koji prikazuju promjene vremena na našim prostorima kroz razdoblje od po 30, ali i više godina. Razumljivo, jer život ovisi o atmosferskim i klimatskim prilikama i jasno je da su se ljudi oduvijek trudili razumjeti vrijeme i prilagođavati mu se. Mnoštvo je i običaja u prosincu, a neki od njih vezuju se i uz blagdan Svete Lucije. Osim što na Luciju sijemo pšenicu koja bi nam trebala prognozirati kakav ćemo urod imati iduće godine, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u zemlju stavljaju 12 komadića luka, a poslije prema njihovoj vlažnosti procjenjuju kakav će biti pojedini mjesec iduće godine. U Slavoniji pak smatraju da ‘od Svete Lucije do Božića 12 dana kazuju kakva će biti godina’. Svaki od tih dana predstavlja jedan mjesec. Ako je vrijeme pojedinog dana sunčano i toplo, predviđa se da će takav u glavnim crtama biti odgovarajući mjesec iduće godine. Zgodno zvuči. Pokušajmo.

12 dana do Božića
Krenimo unazad, od Badnjaka. Bilo je neuobičajeno toplo. U Zagrebu je na primjer maksimum bio čak 12°C. Prava južina. Recimo, dakle, da će takav biti prosinac iduće godine. Južan. Tužno. Od 21. do 23. prosinca temperatura je bila malo niža od prosječne, a palo je i doslovce nekoliko kapi kiše. Takva bi dakle trebala biti iduća jesen. Prohladna, relativno sušna. Ako bude tako, to bi se moglo ponovno odraziti na poljoprivredu, u prvom redu na proizvodnju pšenice. Ili, recimo, na početak skijaške sezone u Alpama. Dalje, sredina razdoblja bila je topla i uglavnom suha. To bi se odnosilo na proljeće i ljeto. Uh, zar opet?! No, nešto oborine bilo je doduše 16. 12., što bi značilo da će kiše biti u travnju. To je dobro jer tada je kiša izuzetno potrebna. To su bili i natmurniji dani ovoga prosinca što potvrđuje tezu o eventualno oblačnijem proljeću. Nešto više bilo je i 19. 12. To je projekcija za srpanj. Dakle, mogli bismo doživjeti pokoji ljetni nalet oceanskog zraka koji bi srpanj mogao učiniti podnošljivijim od ovogodišnjeg. (Nemojte, molim vas, na temelju ovoga početi planirati svoj godišnji odmor. Čitajte dalje.) Vraćamo se dalje u prošlost i dolazimo do Lucije. E, ona je bila ledena. Jutarnja temperatura bila je čak -16°C, znatno niža od prosjeka, a ni danju se živa nije podigla iznad nule. Bilo je još poprilično snijega na tlu. To bi predskazivalo jako hladan siječanj 2013. Svaka čast Luciji, pšenica mi je već dvadesetak centimetara visoka i šarmantno raščupana, ali prognoza za siječanj joj ne stoji.

Luce protiv znanosti
Moderna prognoza ipak je uspješnija od narodne predaje, a sve je bolja i u nadmetanju sa samom sobom. Za ilustraciju, uspješnost prognoze za treći dan prije tridesetak godina bila je oko 80%, danas je 95%. Šansa da će prognoza za sedmi dan biti uspješna bila je tada ispod popularnih fifti-fifti, a danas je već znatno veća. Iako su procesi na temelju kojih se konstruiraju dugoročna predviđanja bitno drukčiji od onih kojima se objašnjava vrijeme sutra ili za tjedan dana, metodologija napreduje jednako brzo i uspješnost dugoročnih prognoza je sve veća. Aktualna prognoza za siječanj 2013. ukazuje na veliku vjerojatnost za normalno ili čak malo toplije od srednjaka. Oborina kakvu je imala Lucija i pripadajući snježni pokrivač također će se teško ostvariti. Naime, siječanjska količina vjerojatno će biti manja od prosječne ili najviše oko prosjeka. U svakom slučaju, što se početka, ali i čitave godine tiče, ova će poslovica najbolje poslužiti: ”Živi bili pa vidjeli!”
Foto: Dolinaneretve.bloger
Foto: 21stoljece.hr