Tisuće prosvjednika u Madridu protiv mjera štednje

Nekoliko tisuća prosvjednika prosvjedovalo je u Madridu na poziv španjolskih sindikata koji su organizirali novi dan demonstracija protiv vladine politike štednje

Više nezaposlenosti, više rezova, manje zaštite. Oni žele uništiti zemlju, treba ih spriječiti, pisalo je na transparentu na čelu povorke, koju su vodili čelnici sindikata kojima su se pridružili predstavnici lijevo orijentiranih stranaka.

U masi okupljenih isticali su se transparenti s riječi NE uz škare, simbol proračunskih rezova koji guše velik dio stanovništva dok raste nezasposlenost koja je dosegnula 24,63 posto aktivnog stanovništva.

Veliki španjolski sindikati, UGT i CCOO pozvali su na prosvjed u 57 gradova, što čine redovito od prošle zime.

Sada se pripremaju za opći štrajk 14. studenoga, koji bi mogao koincidirati sa sličnom akcijom u Portugalu.

Od vlade Mariana Rajoya europski partneri zahtijevaju smanjenje javnog duga zemlje na 6,3 posto BDP-a ove godine, 4,5 posto 2013. i 2,8 posto 2014.

Među posljednjim najavljenim mjerama neke zahvaćaju cijelo stanovništvo, poput povišenja poreza na dodanu vrijednost od 1. rujna.

Zemlja je u recesiji od početka godine i te uštede bi mogle biti nedostatne, jer javni dug raste i doseći će 85,3 posto BDP-a potkraj ove godine, a deficit bi mogao iznositi do 7,4 posto BDP-a.


Foto: Jasper Juinen/Getty Images