Skip to content

Tisuću ljudi u Vukovarskom mimohodu

vukovar mimohod zastava

U Vukovaru se na prosvjednom skupu ‘Slavonija-srcem za Vukovar’ okupilo više od tisuću prosvjednika. Skup je organizirao Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Protive se uvođenju dvojezičnosti u taj grad te se zalažu za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta prema žrtvama iz Domovinskog rata.

U kratkom obraćanju prosvjednicima, predsjednik Stožera Tomislav Josić izrazio je uvjerenje u konačnu pobjedu Stožera poručivši kako će dvojezične ploče koje su postavljene na nekoliko državnih institucija u Vukovaru skinuti oni koji su ih i postavili.

Pobijedit ćemo, to je sigurno jer je uz nas narod, a protiv naroda nitko ne može, poručio je Josić.

Iz Stožera, na 13. dan prosvjeda, poručuju da neće odustati.

Ne možemo i nećemo odustati od naših zehtjeva. Angažirat ćemo i probuditi akademsku zajednicu oko ovog problema. Slijede okrugli stolovi, tribine, seminari, poručuje Vlado Ilkić iz Stožera za obranu Vukovara.

“Nećemo skidati ploče”

Ilkić dodaje i kako u mimohodu neće skidati ploče s dvojezičnim natpisima, već će zastati kod policijske postaje i pročitati pet imena iz popisa stanovništva, a radi se u stvari o osuđenim ratnim zločincima koji izdržavaju kazne u Srbiji. Taj će popis, dodaje, uručiti policajcima ispred postaje.

Branitelji će u mimohodu proći ulicama Vukovara prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, gdje će se pomoliti za sve poginule i nestale.

Podsjetimo, Stožer je jučer poslao otvoreno pismo premijeru Zoranu Milanoviću. Ocjenjuje da su njegove tvrdnje o uvođenju dvojezičnosti u Vukovaru neprimjerene, provokativne i društveno štetne.

U Vukovaru nije postignut pravedan mir utemeljen na istini i kažnjavanju onih koji su počinili zločine. Pitanje dvojezičnosti nije samo pitanje prava nacionalnih manjina nego ima i puno dublje korijene koji sežu i u pitanje primjene odgovarajućeg modela odgoja i obrazovanja za pripadnike nacionalnih manjina, upozorava Stožer. (Foto_Goran_Ferbezar_PIXSELL, HRT)