Thompson mora platiti 356.378 kn

 

Thompson pokazao ugovor o pozajmici 110 tisuća eura koji je 2. travnja 2007. potpisao s bogatim iseljenikom iz Ekvadora

 
Ne dugujem dva milijuna kuna državi kako to pišu pojedine novine, nego je Porezna uprava, koja je izvršila nadzor nad mojim prihodima i cjelokupnom imovinom u razdoblju od 21. siječnja do 14. srpnja 2011. godine, utvrdila da nisam dobio 515 tisuća eura iz HDZ-ova crnog fonda za koje me optužuje Mladen Barišić u svome iskazu – ekskluzivno za Večernji list kaže Marko Perković Thompson.
 
Spornih 110.000 eura
 
Svoju tvrdnju potkrijepio nam je dokumentacijom koju je predao zagrebačkoj Poreznoj upravi, ali i njezinim zapisnikom nakon što je završen porezni postupak u srpnju prošle godine. U tom zapisniku, koji je sastavljen 14. srpnja 2011. godine, stoji da je Thompson dužan 356.378,19 kuna poreza na osnovi tada utvrđene razlike u prihodima i rashodima od 733.000 kuna za 2007.
– Donoseći taj zapisnik, Porezna uprava smatra da je razlika u prihodima i rashodima bila oko sto tisuća eura. Na taj dio zapisnika Marko Perković Thompson stavlja prigovor, smatrajući da poreznici nisu pravilno ocijenili dokumentaciju dostavljenu uz spis. Sve potrebne dokumente koji pravdaju tih sto tisuća eura donijeli smo i predali tijekom postupka 2011. godine – kažu Thompsonovi odvjetnici Vatroslav Šego i Marko Gracin.
Govoreći nam o tih spornih 100 tisuća eura, Thompson nam je pokazao ugovor o pozajmici 110 tisuća eura koji je 2. travnja 2007. godine potpisao s bogatim hrvatskim iseljenikom iz Ekvadora koji je ujedno i njegov kum. Uz to nam je pokazao i dokumente o transakciji pozajmice iz jedne hrvatske banke u kojoj je njegov kum u trenutku isplate pozajmice imao popriličan bankovni iznos.
– Sva ta dokumentacija o kojoj novinari pišu da nedostaje predana je Poreznoj upravi još prošle godine. Nakon što je u rujnu prošle godine u Poreznoj upravi urudžbiran prigovor na zapisnik, do danas nam nije stiglo nikakvo rješenje. A u tom prigovoru na zapisnik ukazali smo na propust da se potpuno utvrdi činjenično stanje vezano uz prihodovnu stranu s obzirom na realiziranu pozajmicu temeljem ugovora o zajmu sklopljenog saMarkovim prijateljem – ističu odvjetnici.
Thompson je u travnju dobio dopis da se javi u Poreznu upravu radi dodatnih objašnjenja provedenog postupka. Poziv je dobio isti dan kada se trebao javiti, ali je u Poreznu otišao drugi dan i dostavio sva tražena objašnjenja, potvrđuju njegovi odvjetnici.
Inače, Marko Perković Thompson prvi put je u Poreznu upravu pozvan još u siječnju prošle godine nakon što je iskaz Mladena Barišića, bivšeg tajnika HDZ-a iz Sanaderova vremena, procurio u javnost i u kojemu je on tvrdio da je Thompsonu na ruke isplatio 515 tisuća eura da u predizbornoj kampanji 2007. godine ne pjeva ni za jednu stranku. Za ispitivanje Thompsonove imovine Poreznoj upravi stigao je nalog od DORH-a, a prvi poziv i izjavu o imovini Poreznoj upravi Thompson je dao u siječnju 2011. godine kada je nad njim počeo sedmomjesečni porezni nadzor.
 
Doznao iz novina
 
– Kada sam na zagrebačku Poreznu upravu otišao prvi put dao sam izjavu, ali sam dostavio i svu dokumentaciju za svoju imovinu. Postupak je trajao do srpnja 2011. kada sam dobio zapisnik na koji sam uložio prigovor. U tih sedam mjeseci često su me iz Porezne zvali telefonski i svaki put sam se odazivao i odgovarao im na pitanja koja su ih zanimala – ističe Marko Perković Thompson.
Njegov menadžer Zdravko Barišić naglašava kako je usporedo s poreznim postupkom za utvrđivanje imovine, otvoren, vođen i završen nadzor i nad Thompsonovom tvrtkom MP-ton d.o.o.
– Zanimljivo je i to da se poreznici nisu javljali od kolovoza prošle godine kada smo preuzeli zapisnik, niti su odgovorili na naš prigovor. Zanimljivo je i to da sam o naknadnom pozivu Porezne prije saznao iz novina nego što sam dobio poziv – kaže Marko Perković Thompson, smatrajući da se protiv njega vodi hajka.

Foto: Ivana Ivanović / Pixsell

Izvor: Petar Grubišić / Vecernji.hr

Akademija-Art