Skip to content

Štern: Hrvatski predstavnici u Ini nemaju utjecaja


Predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern posvjedočio je da hrvatski predstavnici u upravi i nadzornom odboru Ine ne mogu utjecati na rad te kompanije

 
Predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da hrvatski predstavnici u upravi i nadzornom odboru Ine ne mogu utjecati na rad te kompanije.
 
Sanaderu se sudi zbog optužbe da je izmjenom međudioničkog ugovora 2009. strateškom partneru MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini za što je navodno primio 10 milijuna eura mita.

"Međudionički ugovor nadzornom odboru onemogućuje nadziranje rada Ine. Naše je mišljenje da uprava treba voditi kompaniju, tim više što su svi hrvatski predstavnici u njoj specijalisti u svom resoru", kazao je Štern ističući da kompaniju ne vodi ni uprava u kojoj također sjede hrvatski predstavnici.

Pojasnio je da Inom, od kada je MOL preuzeo većinska upravljačka prava, upravlja Odbor izvršnih direktora koji odluke donosi na zatvorenim sjednicama.

Tvrdnju da Inu umjesto uprave i nadzornog vode izvršni direktori i predsjednik uprave koje isključivo postavlja mađarski MOL svjedočeći u ovom postupku ranije su iznijela još trojica hrvatskih predstavnika u tijelima Ine. Potvrdili su i da strateški partner MOL ima znatno veći utjecaj nego vlasnički udio.

Na pitanje što misli o izdvajanju plinskog biznisa, Štern je odgovorio kako je to jedan spin koji za Inu stvara kratkoročni interes, a za Hrvatsku kao kupca stvara veliki trošak i dugoročnu obavezu. Također je dodao kako se to zapravo ne može nazvati izdvajanjem, nego trgovinom. Naime, rekao je da je to bio potpuno pogrešan potez."Hrvatska bi godišnje gubila od jedan do dvije milijarde kuna na razlici između kupljenog plina od Ine i prodaji po subvencioniranim cijenama", kazao je.Štern tvrdi da je odmah nakon dolaska na čelo nadzornog odbora, gdje ga je u siječnju prošle godine postavila vlada Jadranke Kosor, pokrenuo postupak izmjene spornog međudioničkog ugovora. Postojeći ugovor, kazao je, ostavio je mogućnost revizije, dvije godine nakon sklapanja.

Nakon što su trojica hrvatskih predstavnika u nadzornom odboru inicirala pregovore, mađarski predstavnici su se s tim suglasili i krenulo se u izradu pregovaračke platforme. Osnovana je i komisija u kojoj su s hrvatske strane uz Šterna trebali biti ministri Đuro Popijač, Martina Dalić i Dražen Bošnjaković, no kako su se bližili posljednji parlamentarni izbori pregovori nikada nisu započeli..

Osim zbog optužbe da je za 10 milijuna eura mita Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, iz koje se pritom trebalo izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo zbog uzimanja provizije od austrijske Hypo banke.

Izvor: S.K. RTL / Hina

Akademija-Art