Tenis – TOP 100 igrači bijesni na elitu


 
 

Kraljevi su milijunaši i baš ih briga što 80. igrač svijeta igra za „kikiriki“

 
Čini mi se da unutar tenisa trenutačno traje pravi mali građanski rat zbog podjele novca, kaže Andy Roddick. Živimo u doba dominacije kakva nije viđena godinama, barem kada je “Planet Tenis” u pitanju
 
Sudeći prema nekim pokazateljima, nikada u modernoj povijesti tenisa, otkada se u vrijeme Roda Lavera bijeli sport počeo transformirati da bi postao to što je danas, izdašan bankomat za produkciju multimilijunaša, tri tenisača nisu obilježila jednu petoljetku kao što su to u posljednjih 60 mjeseci napravili Roger Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković.
 
Što želi Federer?
 
Uz sve dobre strane njihove premoći i privilegije koje imamo živeći u eri ponajboljih igrača otkako je svijeta i teniskih loptica, posljednjih se mjeseci sve više priča i o negativnom naličju takvog odnosa snaga. Zanimljivu diskusiju potaknula je kalkulacija Douga Robsona, teniskog kolumnista lista USA Today, koji je došao do pomalo nevjerojatnog podatka.
Izračunao je da je u posljednjih pet godina premoćni trojac osvojio između 20 i 26 posto ukupnog nagradnog fonda na ATP Touru, što ni jednom trojcu nikada nije uspjelo, čak ni Sampras-Agassi-Courier trokutu. Jedni će reći da dominacija i zaslužuje takvu novčanu nagradu, drugi, poput Federera, “da je ovo Tour pobjednika jer svatko ima priliku osvojiti novac”. Dodao je i kako bi se on prvi zauzeo za drukčiju raspodjelu novčanih sredstava na Touru.
Međutim, upravo je podjela financijskog kolača među najboljim tenisačima svijeta problem koji se po panel-diskusijama sve više aktualizira.
– Čini mi se da unutar tenisa trenutačno traje mali građanski rat zbog te teme – rekao je uvijek rječit i slikovit Andy Roddick i dodao:
– To se jedino može promijeniti ako se igrači zauzmu jedni za druge, a tenis ne pamti baš mnogo takvih slučajeva.
Novu rundu okršaja potaknuo je Larry Ellison, vlasnik turnira u Indian Wellsu, koji je ove godine ubrizgao dodatni milijun kuna u nagradni fond i podijelio ga uglavnom na one koji zarađuju najviše.
 
„Nigdje kao u tenisu“
 
Tako je baš Federer umjesto 611.000 dolara, koliko je za prošlogodišnji naslov inkasirao Đoković, utržio milijun dolara. Za razliku od tog, 64-postotnog rasta nagrade, poraženi u prvom kolu osvojio je 7709 dolara, samo 594 (8 posto) više nego prošle godine. I naravno, kao što to u jednoj pjesmi lijepo opisuje Carlos Santana, “dok bogati postaju još bogatiji, siromašni su sve siromašniji”. Ne umiru 80. ili 100. igrač svijeta od gladi, ali većina njih koji žive između 60. i 100. mjesta na ATP ljestvici smatra da ne bi trebali zarađivati toliko manje u odnosu na nekoga tko je deseti na svijetu.
– Toga nema ni u jednom sportu, razlike su nevjerojatne! Naravno da najbolji privlače sponzore, donose novac i isplaćuju svoje honorare. Međutim, ako im se već plaća i za dolazak na svaki turnir, onda bi barem nagrade mogle biti pravednije raspoređene – smatra Michael Russell, 33-godišnjak kojem je najbolji renking 14-godišnje karijere 60. mjesto.
U teniskom je svijetu oduvijek postojala gruba računica: dvije godine unutar top 100 garantiraju da možeš početi zarađivati. Naravno, ne ulažu svi jednako novca u sebe, ali ugrubo stvari stoje tako. Danas je “srednja klasa” sve glasnija i nezadovoljnija. Hoće li se Federer, Nadal i Đoković zauzeti za pro-mje-nu trendova? Davno su prošla vremena kada su prestali razmišljati o egzistencijalnim brigama koje muče veći broj tenisača nego što biste na prvu pomislili.
Izvor: Jutarnji.hr

Akademija-Art