Malin Holmberg

Tele2 tvrdi da ih je Vlada iz natječaja za mobilne usluge i mobitele izbacila apsurdnim pa čak i argumentima bez zakonskog uporišta, doznaje Poslovni dnevnik

Čelnici operatera su pristali na razgovor nakon što smo razotkrili Vladin plan da iz utrke za 40 milijuna kuna vrijedan posao isključi sve osim Hrvatskog telekoma i Vipneta, a zbog čega su prvo prosvjedovali trgovci mobitelima.U razgovoru sa čelnim ljudima Tele2 Hrvatska doznali smo da je nacionalna sigurnost tek jedan u nizu elemenata kojima su unaprijed izbačeni iz natječaja. A za sve takve argumente tvrde da su apsurdni, čak štoviše, bez zakonskog uporišta.”Tele2 Hrvatska nastavit će borbu za ravnopravno tržišno natjecanje koristeći sve raspoložive zakonske mogućnosti u cilju pružanja korisnicima još povoljnije telekomunikacijske usluge”, službeno su odgovorili iz Tele2. Pojašnjavaju da je obrazloženje Državnog ureda za središnju javnu nabavu po kojem je natječaj u redu apsurdno, jer kriteriji po kojima je trećem mobilnom igraču onemogućena prijava “nemaju zakonsko uporište”.

Dodaju da je Tele2 u osam godina otkako je ušao na hrvatsko tržište, napravio greenfield investiciju veću od pet milijardi kuna i snizio cijene mobilnih usluga, poslovao u cijelosti u skladu s hrvatskim zakonima.”Kao izazivač na tržištu oduvijek smo tražili samo jednake uvjete poslovanja i stoga smo razočarani ograničavanjem tržišnog natjecanja, posebice kada stiže od državnih tijela koje bi to isto tržišno natjecanje trebali poticati”, kažu u Tele2.Navode da način na koji Tele2 radi billing, odnosno obradu naplate usluga korisnicima ne može biti razlog za onemogućavanje prijave na natječaj. Pojašnjavaju da pitanje billinga postaje bespredmetno prvi puta kada koristite uslugu u međunarodnom roamingu, odnosno izvan Hrvatske, zbog čega je Hrvatska i promijenila Zakon o elektroničkim komunikacijama i to omogućila te se tako sukladila s pravnom stečevinom Europske unije. Ističu da zemlje Europske unije traže da tvrtke štite osobne podatke barem jednako, a često daleko kvalitetnije i strože nego Hrvatska. S druge strane, ni Zakon o zaštiti osobnih podataka ne ograničava mjesto obrade podataka, ako se radi o primjerenoj zaštiti. “Ove činjenice izdvojili smo kako bi pokazali da se radi isključivo o odredbi kojom je onemogućena prijava na natječaj za Tele2, a ne kako bi se zaštitila nacionalna sigurnost”, pojašnjavaju iz Tele2.

Dodaju da su osobito zabrinuti isticanjem zahtjeva na natječaju za pružanjem usluga putem 4G tehnologije, jer tvrde da postojeća 3G tehnologija zadovoljava sve potrebe, odnosno omogućava dostupnost uređaja i funkcioniranje svih usluga koje bi Vlada trebala. Navode da su prethodno o tome zatražili neovisno mišljenje telekomunikacijskog regulatora Hakoma.”Hakom je potvrdio kako danas ne postoji objektivan razlog zbog kojeg bi uporaba 4G tehnologije predstavljala prednost nad uporabom 3G tehnologije i to je mišljenje samo još jedna potvrda kako nema zakonskog osnova za isključivanjem Tele2 iz tržišne utakmice”, kažu u Tele2. Dodaju da su i ranije isticali kako će nastaviti s ulaganjima u nove tehnologije, ali u trenutku kada tržište, odnosno korisnici pokažu potrebu za istim, za što tvrde da trenutno nije slučaj.”Na žalost, ovo je još jedan primjer stavljanja alternativnog operatera u nepovoljniji položaj i narušavanja prava jednakosti što je Tele2 osjetio i u slučajevima dodjeljivanja digitalne dividende i određivanja cijene poziva u odlaznu mrežu”, zaključuju u Tele2. (Foto: Pixsell, Poslovni.hr)