Skip to content

Tea Hatadi u bečkoj galeriji ArtPoint


Tea hatadi

U okviru programa “Artis in Residence” koji je nastao još daven 1992. godine u svrhu razmjene iskustava između mladih umjetnika iz Istočne i Jugoistočne Europe i njihovih austrijskih kolega bečka će galerija ArtPoint i ove godine ugostiti 14 umjetnika. Od pokretanja programa do danas je zabilježeno više od 5.500 prijava, a 220 je umjetnika tijekom zadnjih 18 godina imalo priliku stvarati u gradu Beče te svoje radove potom predstaviti bečkoj publici.

Bečkoj će se publici tako od 9. lipnja do 30. srpnja ove godine predstaviti izlagački trojac koji čine Tea Hatadi iz Hrvatske, Heldi Pema iz Albanije i Ardan Özmenoğlu iz Turske, a čiji radovi govore o ratu, agresiji i strahu.


Heldo Pema

Naša umjetnica Tea Hatadi pokazuje poseban interes za ratne u vojne muzeja iz cijele Europe te u svom radu propituje utjecaj rata na umjetnost. U okviru izložbe u galeriji ArtPoint Tea će tako predstaviti veliku, ružama ukrašenu instalaciju pod nazivom "Fight and Faith". Umjetnica time podsjeća na svršetak 2. svjetskog rata koji se dogodio prije točno 65 godina, ali i na trenutna ratna zbivanja diljem svijeta. Hatadi ne želi ništa uljepšavati, već ukazuje na agresivni potencijal koji se krije u svim ljudima. Ona publiku želi podsjetiti na njihove vlastite emocije i u tu svrhu ciljano koristi crvenu boju: boju koja s jedne strane simbolizira ljubav, a s druge se strane pak povezuje s opasnošću i smrću.


Ardan Ozmenoglu

Ivana Ćosić
ivana.cosic@compresspr.hr

Akademija-Art.hr

01.06.2010.
 
See also  Mirko Šević na Bienalu u Firenci