Talačka kriza u Nairobiju: Teroristi još drže 30-ak talaca!

kenija policija

Najmanje 59 osoba je ubijeno, a 175 je ranjeno u terorističkom napadu u trgovačkom centru u kenijskom gradu Nairobiju. Teroristi još uvijek drže 30-ak talaca. Vlasti strahuju da bi broj mrtvih mogao biti još veći

U luksuznom trgovačkom centru Westgate Mallu u Nairobiju od jučer traje prava drama. Pripadnici somalske skupine Al-Shaabab, povezane s Al-Qa’idom, upali su u trgovački centar i otvorili vatru iz automatskog oružja. Letjeli su meci, odjekivale granate. Ovaj je napad, koji napadači opisuju kao Westgate spektakl, osveta za upad kenijskih snaga u Somaliju 2011. i najavljuju daljnje napade.

Napadači još uvijek drže nepoznat broj talaca. Prema nekim izvješćima opkoljeni su sigurnosnim snagama. Među ranjenima i poginulima ima i stranaca. Francuska je potvrdila da su ubijene dvije Francuskinje. Američki State Department, koji je osudio napade kao bezumni čin nasilja, objavio je da su u napadu ranjena trojica američkih državljana. Među ubijenima su i dva Kanađana, od kojih jedan diplomat, te jedna Kineskinja. U obraćanju naciji kenijski je predsjednik ustvrdio kako među poginulima ima i članova njegove šire obitelji.

Prema izjavama svjedoka meta napada nisu bili muslimani nego svi ostali.

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo teroristički napad u Keniji

Vijeće sigurnosti UN-a najoštrije je osudilo napad terorista u Keniji. U jednoglasno prihvaćenoj izjavi 15 članica VSUN-a izražava solidarnost s narodom i vladom Kenije u ovim teškim trenucima. Vijeće je ponovilo osudu terorizma u svim njegovim oblicima i izrazilo odlučnost u borbi protiv terorizma.

Napad su osudile i Sjedinjene Države. Počinitelji ovoga gnusnog čina trebaju biti izvedeni pred lice pravde, a mi vladi Kenije nudimo punu potporu kako bi to postigla, rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Caitlin Hayden.

Američki državni tajnik John Kerry rekao je da je u napadu ubijena supruga jednog diplomata koji radi za američku vladu. Napadi poput ovoga neće promijeniti našu opredijeljenost za mir i pravdu koji moraju biti dostupni svim ljudima, nego će pojačati odlučnost da stanemo na put ekstremizmu i podupiremo toleranciju u cijelome svijetu, naglasio je Kerry.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izjavila je da je užasnuta ovim napadom uputivši izraze sućuti članovima obitelji ubijenih. (HRT)