Tajne vitkih žena

Ne prejedajte se

Prirodno vitke žene osluškuju svoje tijelo. One jedu u skladu sa svojim tijelima. Poštujte svoje tijelo i osluškujte njegove signale. Kada osjetite da ste pojeli dovoljno, stanite i dopustite mozgu da pošalje signal da je sit. Ako se prejedete, ni vi ni vaše tijelo se nećete osjećati dobro. Da biste bolje prepoznali kada ste siti jedite polako, uživajte u hrani i uklonite sve što vas ometa. Prestanite jesti kada osjećate da je razina sitosti 5 na skali od 1 do 10. Dok vaš mozak dobije signal da je tijelo sito, proći će oko 15 minuta od obroka. Ako tada primijetite da niste siti, pojedite još malo, ali nemojte se prejesti.

Budite izbirljivi
Ovo je karakteristika gotovo svih vitkih žena. One biraju što će staviti na tanjur, ne grickaju nešto samo zato što im je na raspolaganju. Ako nešto ne vole, one to neće ni pojesti. Vaše tijelo je vrijedno hrane koju volite. Birajte zdrave i nutritivno vrijedne namirnice, a zaboravite na hranu koja će vas samo trenutno učiniti sitima.

Nemojte si uskratiti sva zadovoljstva
Mnoge žene pretjeruju u prakticiranju zdrave prehrane. To je pohvalno, ali može doći do pretjerane žudnje za nekim vrstama hrane, kao što je čokolada. Vitke žene ne razmišljaju na taj način. One jedu što žele, ali paze na količinu. Sve je u umjerenosti. Pojedite jedan komad pizze, ne tri. Pojedite jedan red čokolade, ne cijelu čokoladu. Sve je to zdravo i potrebno vašem tijelu, naročito mozgu.
Naime, ako ćete konstantno sami sebi uskraćivati hranu koju volite, nećete biti sretni, a doći će do pretjerane žudnje za tom hranom. U tim slučajevima se često događa da osoba koja cijeli mjesec nije pojela ni komadić čokolade, odjednom pojede cijelu veliku čokoladu, nakon čega slijedi osjećaj grižnje savjesti.

Naspavajte se
Znanstvenici su dokazali da manjak sna potiče apetit i usporava metabolizam, a sve to može dodati nekoliko kilograma viška. Znanstvenici su dokazali da manjak sna potiče oslobađanje hormona koji mozgu šalju signal da ste gladni. Uz to, smanjuje oslobađanje hormona koji mozgu šalju signal da ste siti. Tada dolazi do prejedanja. Stručnjaci ističu da ženama u prosjeku treba 7.5 sati sna. Ugasite sve elektronske uređaje, izbjegavajte alkohol nekoliko sati prije spavanja i nemojte jesti kaloričnu i teško probavljivu hranu.

Vježbajte kada god možete
Redovita tjelovježba pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, a nedavno istraživanje je pokazalo da je odlično i ako samo malo povećate razinu aktivnosti. Primjerice, idite stepenicama kada god je to moguće. Pješačite umjesto da koristite auto. Sve to će sagorjeti dodatnih 300 kalorija dnevno, i to bez kapi znoja.

Ne hranite osjećaje
Vitke žene stres ne rješavaju hranom. One vježbaju ili se druže s prijateljima, a ne posežu za slatkišima. Znanstvenici su ustanovili da osobe koje znaju kontrolirati i savladavati anksioznost i stres imaju manji postotak masti u tijelu. Zašto? Hormon stresa potiče tijelo da pohranjuje masti, i to najviše na području trbuha, umjesto da ih sagorijeva.

Jedite svježe namirnice
Osobe koje lako kontroliraju svoju tjelesnu težinu jedu što više svježih namirnica. Nemojte sve povrće termički obrađivati. Neke vrste možete jesti kao salatu, samo ih začinite zdravim začinima. Također, kada osjetite žudnju za grickalicama, pojedite malo voća ili povrća. Bogat su izvor vlakana, zadovoljit će vašu potrebu za hranom i dugo vas držati sitima.

Doručkujte
Doručak je najvažniji obrok u danu. Žene koje preskaču doručak izlažu se većem riziku od prejedanja tijekom dana. Jedno istraživanje je pokazalo da osobe koje doručkuju, za vrijeme ručka pojedu čak 17% manje. Drugo istraživanje je pokazalo da osobe koje doručkuju imaju za čak 4 puta manju vjerojatnost da će postati pretile. Za doručak smijete i malo pretjerati. Jedite cjelovite žitarice, jaja, voće, povrće pa i nešto slatko. Jedno istraživanje je pokazalo da nešto slatko za doručak znatno smanjuje žudnju za slatkim tijekom dana.

Nemojte se bojati vage
Nedavno istraživanje je pokazalo da redovito vaganje pomaže kod održavanja zdrave težine. Naime, redovitim vaganjem ćete na vrijeme primijetiti nakupljanje suvišnih kilograma i na vrijeme ćete moći nešto promijeniti. Ne budite opsjednuti kilogramima! Nekoliko kilograma viška neće naškoditi vašem zdravlju. Stanite na vagu jednom tjedno u jutarnjim satima, i to prije doručka.

Ne budite opsjednuti kilogramima
Prirodno vitke žene vitkost ne doživljavaju kao nešto bez čega ne mogu živjeti ili kao nešto bez čega ne mogu biti sretne. Koji kilogram viška vas ne sprječava da budete sretni, u kvalitetnoj vezi i da dobro odrađujete svoje obaveze. Uspjeh ovisi o vašem stavu. Dobri prijatelji, zadovoljavajući posao i kvalitetna veza je nešto što će vas činiti istinski sretnima, a ne idealna tjelesne težina.
Foto: GQ
Izvor: CentarZdravlja.net