Tajfun Bopha uništio četvrtinu plantaža banana na Filipinima

Filipini, treći po veličini izvoznik banana u svijetu, izgubio je četvrtinu prinosa pošto je tajfun Bopha sredinom tjedna protutnjao jugom zemlje, rekao je u četvrtak čelnik tog sektora koji strahuje od mogućeg širenja pogubne gljivice
Bopha je uništila desetak tisuća od 42.000 hektara pod plantažama banana u zemlji, rekao je Stephen Antig, direktor filipinske udruge uzgajivača i izvoznika banana.
Silovit vjetar, koji je povremeno puhao brzinom od 200 km/h, opustošio je u noći na srijedu prostrane nasade na brežuljcima u pokrajini Istočnom Davau i u dolini Compostelle, središtu uzgoja banana, na istoku otoka Mindanaa, kazao je.
Poplave bi također mogle prouzročiti širenje panamske bolesti koju prenosi gljivica što napada korijen stabla, dodao je čelnik. Biljka zbog bolesti ne donosi plodove a zatim i propada.
Od uzgoja banana samo u dolini Compostelle živi 150.000 ljudi.
Po vladinim podatcima Filipini su 2011. izvezli banana za 471 milijun dolara (360 milijuna eura), što je 1 posto ukupnog izvoza te zemlje, jedne od najsiromašnijih u Aziji.
U naletu Bophe, najrazornijeg tajfuna koji je ove godine pogodio Filipine, poginulo je najmanje 475 ljudi, četiristotinjak je nestalo a dvjestotinjak tisuća ostalo je bez doma.
Izvor: Hina