tadic

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić čestitao je u subotu Hrvatskoj na ulasku u EU, tvrdeći da je to važno i za susjedne zemlje te je ocijenio da, nakon bruxelleskog sporazuma između Beograda i Prištine, više ne postoje razlozi za nesudjelovanje srbijanskog predsjednika na zajedničkim summitima i forumima

U stanci međunarodne konferencije Europskog foruma za demokraciju i solidarnost u Zagrebu, u organizaciji SDP-a i udruge “Novo društvo” Tadić, koji je i bivši srbijanske Demokratske stranke (DS), odbio je komentirati izjavu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da neće doći na proslavu ulaska Hrvatske u EU ako će ondje biti i kosovska predsjednica.

“No, ono što vidim jest da, nakon bruxelleskog sporazuma i postignutog rješenja za Kosovo, postaje sasvim kontraproduktivno nesudjelovanje na zajedničkim summitima i forumima. To je poptuno izlišno”, kazao je Tadić.

Na novinarsku tvrdnju kako ni Tadić, dok je bio srbijanski predsjednik, nije došao na inauguraciju hrvatskog predsjednika Josipovića, odgovorio je kako nije otišao ni na summit na kojemu je sudjelovao predsjednik SAD-a Barack Obama.

“Volio bih da sam imao situaciju koju danas ima Nikolić, jer bi mi to omogućavalo veći manevarski prostor. No, politika ovisi o državi, a ne samo o odlukama predsjednika”, dodao je.

Ulazak Hrvatske u EU ocijenio je “povijesnim trenutkom”.

“Ovo je povijesni trenutak i sada se postavlja pitanje hoćemo li taj trenutak iskoristiti. To ne ovisi samo o zemljama aspirantima nego ovisi i o samoj EU koja se suočava s velikim problemima”, rekao je.

Tadić je ocijenio i da Hrvatska ulazi u EU u teškom trenutku za EU i da to neće donijeti ubrzanje Hrvatskoj koje su imale neke zemlje koje su u EU ušle 2004. i kao što će to građani očekivati. “No na hrvatskoj vladi i predstavnicima lokalnih vlasti je da iskoriste fondove za ubrzanje procesa razvoja koji su sada na raspolaganju”, kazao je.

Na pitanje hoće li Srbija, nakon trauma koje je Hrvatska prošla, morati proći još teži put, Tadić je odgovorio: “Ljudi su izdržljivi, a tako i prostori”, a na upit pretjeruje li Unija sa zahtjevima prema novim članicama odgovorio je potvrdno, ali i dodao da je to realnost koju treba prihvatiti i suočiti se s time, napominjući kako svaka nova članica ima sve više i više kriterije.

Osvrćući se na hrvatsko-srbijanske odnose u kontekstu ulaska u EU, Tadić je rekao da će će se ti odnosi u određenom smislu poboljšavati, “a s druge strane bit će novi problemi”.

Prema njegovim riječima, Hrvatska preuzima obveze koje nameće sama EU te će to imati određene negativne implikacije prije svega u suradnji sa zemljama CEFTA-e, posebice s BiH. Tadić smatra da će redefinicija trgovine i prometa imati posljedice i na odnose Srbije i Hrvatske i da tu treba biti “krajnje realan” jer Hrvatska preuzima nove uloge i nove obveze.

“S druge strane, Hrvatska će biti istaknuta kad je u pitanju regionalna politika EU i bit će potrebno imati višu, drugačiju i kvalitetniju frekvenciju naših bilateralnih odnosa. Ulazimo u novi prostor koji će zahtjevati redefiniciju odnosa i možda drugačiju filozofiju u vremenu ispred nas. Sada je na predstavnicima država da pronađu prava i praktična rješenja. Bit će iskušenja”, rekao je bivši srbijanski predsjednik. (Foto, EPA, Poslovni.hr/Hina)