Svijet se prisjeća – 100 godina Titanica

Sto godina nakon brodoloma Titanica
 

Danas se s obje strane Atlantika odaje počast stradalima u pomorskoj nesreći koja se dogodila 14. travnja 1912. godine u 23.40, a legendarni je brod potonuo 15. travnja u 02.20.
 
Cvijeće bačeno u more koje je progutalo Titanic, baklje u kanadskoj luci Halifax u kojoj počivaju mnogobrojne žrtve, svečanost u Belfastu gdje je divovski brod sagrađen dio su događaja koji prati 100. godišnjicu tragedije Titanica u kojoj se utopilo više od 1500 osoba od ukupno 2208 putnika i članova posade. Spašeno je 507 brodolomaca.
Putnici s kruzera Journey, njih 440, pridošli iz New Yorka proživjeli su u noći sa subote na nedjelju rekonstrukciju katastrofe na samome mjestu gdje parobrod leži na 3800 metara dubine. Stoljeće poslije, točno u minutu, zvučnici broda ponovili su poruku upozorenja kapetana koja kaže da je Titanic udario u ledenjak.
Na komemorativno putovanje krenuo je i luksuzni kruzer Balmoral, isplovivši kao i Titanic iz Southamptona s 1309 putnika, s kojeg su kapetan i tehničko osoblje položili tri vijenca cvijeća u valove. Oba broda trebala bi doploviti do New Yorka za tri dana.

U Belfastu se danas otvara park posvećen uspomeni na žrtve. Političari i obitelji stradalih prisustvovat će inauguraciji spomenika s pet brončanih ploča s imenima više od 1500 žrtava.

U Halifaxu se održava vjerska svečanost koja će okupiti kršćane, Židove i muslimane na groblju Fairview Lawn gdje počiva 121 tijelo brodolomaca.

Foto 1: Kyle Jackson

Foto 2: Abc.net.au
Izvor: Hina

Akademija-Art