Svetog Oca čuva Ivan Šarić, podrijetlom iz Tomislavgrada


 

Šarić je jedan od dvadeset šest mladića koji su prisegnuli na vjernost papi te da će za njega dati svu snagu i žrtvovati život
 

Biti papin čuvar velika je čast. Tu čast dobivaju samo pripadnici tzv. Papinske švicarske garde, koja stoljećima obnaša tu dužnost. Prije nekoliko dana papin čuvar i pripadnik te najstarije vojne postrojbe, koja ima ukupno 110 vojnika, postao je i Ivan Šarić, koji svoje podrijetlo vuče iz Prisoja kraj Tomislavgrada.
 
Šarić je jedan od 26 švicarskih mladića koji su prisegnuli na vjernost papi.
 
Kiša preselila svečanost
 
Mladići su obećali da će kao pripadnici Švicarske garde žrtvovati svoj život za zaštitu pape. Novi gardist priseže da će uložiti svu svoju snagu za papu. Ovaj put prisegnuli su u Auditoriju Vatikana. U posljednji trenutak tako je odlučeno zbog kiše.
Do sada su bila trojica
Po pravilu se ceremonija održava u dvoru svetog Damaza Apostolske palače. Službeni jezik je njemački. Odora podsjeća na renesansne kostime, za koje se govorilo da ih je osmislio sam Michelangelo. Prepoznatljivi su upravo po plavo-zlatnim odorama, oružju i helebardama te kacigama s nojevim perjem. Švicarska garda nema vojnu zadaću, nego samo osiguravati Apostolsku palaču, prilaze Vatikanu te je odgovorna za osobnu papinu sigurnost.
Papinska švicarska garda jedini je ostatak nekadašnje švicarske vojne tradicije, jer prema švicarskom ustavu, osim za Vatikan, više nije dopušteno novačenje građana u strane vojne postrojbe. Današnju postrojbu Papinske švicarske garde u pravilu čini pet časnika, 26 dočasnika i 78 helebardira. Jedina je na svijetu kojoj se zastava mijenja. Od hrvatskih Švicaraca ili švicarskih Hrvata do sada su bila trojica: Štefan Radoslav-Brauer, Kraljević i Željko Pavelko. Ove godine pridružuje im se Ivan Šarić, podrijetlom iz duvanjskog kraja, iz sela Prisoja na obali Buškog jezera.

Švicarci, katolici, u dobi od 19 do 30 godina
Primanje u Papinsku švicarsku gardu održava se uvijek 6. svibnja, kao spomen na dan iz 1527. Tada je, u pljački Rima, poginulo 147 švicarskih gardista koji su štitili papu Klementa Vll. Za regrute u Švicarsku gardu uvjeti su: moraju biti Švicarci, katolici, u dobi od 19 do 30 godina, najmanje 1,74 m visoki i odlične tjelesne kondicije. Moraju imati dobar ugled, srednju ili stručnu školu, a ženiti se ne smiju prije nego što postanu dočasnici. Kada se ožene, nudi im se stan. Od službe smiju odustati nakon dvije godine.

 Foto: Alberto Pizzoli
Izvor: Ana Buntić Ćavar / Vecernji.hr

Akademija-Art