Skip to content

Sve stoji jer se Vlada ne može dogovorit io formularu

Iza priče o birokraciji zbog koje nije donesena uredba o sadržaju obrasca za ulagače stoji zapravo rat za prevlast između SDP-a i HNS-a koji dijele zgradu s dva ključna gospodarska ministarstva

Vlada je upravo osnovala tri koordinacije, svaka po 20 ministara, visokih dužnosnika, kako bi popravila investicijsku klimu, ali već pola godine se ne može koordinirati i donijeti uredbu kojom bi konačno zaživio zakon o poticanju ulaganja. uredbom bi se odredio izgled i sadržaj obrasca koji poduzetnik mora ispuniti kako bi dobio poticaje koji idu i do 9 tisuća eura po novozaposlenom i oslobađanje poreza na dobit. Nema uredbe, nema ni prava na poticaj jer je poduzetnik blokiran na prvom koraku. Vlada je tako pokazala koliko se zapetljala u vastitu birokraciju na osnovnim stvarima poput obrasca za poticaje!
Da uredba nije donesena potvrdili su nam i iz Ministarstva gospodarstva koje vodi HNS-ov Ivan Vrdoljak, a u pozadini najnovije birokratske zavrzlame ponovno tinja sukob SDP-a i HNS-a kao glavnih koalicijskih partnera. Zakon o poticanju ulaganja ili punim imenom Zakon o poticanju investicija i investicijskog okruženja jedan je od onih za koji je Vlada dobila nepodjeljen aplauz. A onda je sve stalo. Treba donijeti uredbu o tome kako će izgledati formular. Prvi obrisi zakona su se znali još u svibnju, ali očito se nije radilo na formularu. Zakon je usvojen krajem rujna, a stupio je na snagu početkom listopada. uredba se ni tada nije donijela.
Ostavila si je Vlada rok od dva mjeseca da donese na prijedlog Ministarstva gospodarstva. Rok je istekao 10. prosinca, ali Uredbe nema. -I onda se pitamo zašto smo nekonkurentni i zašto nas investitori smatraju neozbiljnom zemljom. Kakve koristi ima donositi zakone kada nema provedbenih akata. Molio sam i ranije da se to ne radi jer je besmisleno, ali sve vlade, pa i ova, idu istim putem. Nećemo tako do investicija- kaže Slobodan Mikac, bivši ravnatelj Agencije za poticanje investicija, a sada privatni poduzetnik.

Probijeni rokovi
Službeno, iz Ministarstva gospodarstva odgovaraju da su rokove probili zbog kompleksnosti materije jer poticaje reguliraju pravila EU i mora se paziti kako će sve biti formulirano. Očekuje se da bi već sredinom ovog mjeseca ona napokon trebala biti na Vladi, više od mjesec dana od posljednjeg roka koji su sebi dali. Neslužbeno je priča nešto sasvim drugačija. Osim što je uredba trebala biti donesena taman kada je Radimira Čačića zamijenio Ivan Vrdoljak, odgovornost vide i u svojim partnerima.
-Četiri tjedna se čekao mišljenje Ministarstva poduzetništva i obrta koje s nama radi na Uredbi. Ministar Gordan Maras pokušava uredbom ispravljati stvari koje nije odmah predložio u zakonu – kaže nam izvor iz HNS-ova Ministarstva gospodarstva. Ovo inače nije prvi put da se ta dva ministarstva u pozadini sukobljavaju i vatra stalno tinja. HNS nije htio posebno ministarstvo poduzetništva i obrta, a SDP je tražio mjesto za svoga Gordana Marasa. Dva ministarstva koje se ne mogu dogovoriti nalaze se u istoj zgradi. Iz SDP-ova ministarstva poduzetništva i obrta naravno odbacuju takve navode i smatraju da u Ministarstvu gospodarstva samo traže izlike jer su oni ti koji predlažu uredbu i u tome ih nitko ne može spriječiti. Kažu da oni nisu ništa blokirali, ali zbog amandmana koji je Ministarstvo gospodarstva prihvatilo u zadnji tren, promjenjen je sadržaj zakona. 
– Moramo paziti da ne dođe do zlouporaba, pa da netko uzme ljude s burze, dobije poticaje i zatim ih otpusti. Također i da se radnici prebacuju među povezanim tvrtkama. Zato će se poticaji moći dobiti samo za novozaposlene – kaže izvor iz Marasova ministarstva.

Čeka 55 ulagača
-Mi u biti prodajemo ulagačima investicijsko okružje u Hrvatskoj. Svakako da u toj prodaji nedonošenje uredbe koja omogućava poticaje nije dobro – kaže Damir Novinić, ravnatelj Agencije za investicije. Svaki zakon poput ovog ili zakona o strateškim investicijama, daju Agenciji novo oruđe u ruke u privlačenju investicija, ali i birokratiziranost odbija. 
Novinić kaže da već za sada imaju 55 ozbiljnih investitora. U prepucavanju oko uredbe dobra je vijest da će ipak ovaj mjesec biti donesena. Poduzetnici koji se zatim prijave imat će sva prava na poticaje za zapošljavanje po novom zakonu. Problem će biti za one koji će tražiti investicije jer će to vrijediti od datuma prijave. U Vrdoljakovi ministarstvu kažu da nitko nije planirao investirati u međurazdoblju.
Foto: FAH
Izvor: 21stoljece.hr