Svaki peti Hrvat ima višak kilograma


 

Upozorenje zdravstvenih stručnjaka koji su se okupili na umaškom Kongresu posvećenom prevenciji, dijagnozi i liječenju te bolesti modernog doba

 

Hrvati su svakog dana sve deblji i deblji

 
Višak kilograma ima svaka peta osoba – među njima sve više djece i adolescenata. Debljina, u prosjeku, skraćuje život za 10 godina. Milan je unazad nekoliko godina ukupno smršavio 20 kilograma. ‘Smanjio sam količinu hrane, a u tjelesnoj aktivnosti sam se najviše bavio trčanjem i plivanjem’, rekao je Milan.
 
Nažalost, tek je jedan od rijetkih primjera uspješne borbe s kilogramima. ‘Nije problem smršaviti, problem je ostati mršav’, rekao je dr. Mrko Koršić, endokrinolog. Da bi u tome uspjeli, tvrde stručnjaci, potrebna je potpuna promjena načina života.

‘Veseli me da je iza mene teniski teren koji pokazuje da je važna tjelesna aktivnost i s druge strane da moramo kontrolirati unos energije’, rekao je dr. Koršić. Osim nekontroliranih zalogaja, veliku ulogu u debljanju ima dob, ali i socioekonomski pokazatelji.
‘Niža razina obrazovanja, niža razina primanja, prihoda, život u ruralnoj sredini, sve su to rizici koji nas vode u debljinu’, rekla je dr. Sanja Musić Milanović. A kad nas jednom odvedu teško ih je kontrolirati. Tada nema sustava u organizmu koji ne strada. Od zglobova i krvnih žila do jetra, pluća i gušterače.
‘Kombinacija tih više rizičnih čimbenika i više bolesti onda eksponencijalno dovodi do komplikacija koje izrazito povećavaju smrtnost populacije’, rekao je dr. Zlatko Giljević, endokrinolog. I upravo su kilogrami ti koji oboljelima skraćuju život i do 10 godina. Za sve je ‘kriv’ centar u mozgu koji kontrolira količinu masti. Problem nastane kada ga veliki unos masne i nezdrave hrane poremeti.
‘Jednostavno više ne prepoznaje koliko je unutra masti i zapravo griješi na način da akumulira mast’, rekao je dr. Košić. Zato je i potrebna sustavna promjena. ‘Jako je bitno trenirati, jako je bitno i prehranu uvrstiti u trening da bi se baš tjelesna masnoća iskoristila u treningu i da bi se smršavilo’, rekao je Josip Milanović osobni trener.

Izvor: Dnevnik.hr

Akademija-Art