Svaki četvrti zaposleni dobio regres

Regres za godišnji odmor ove je godine dobila četvrtina zaposlenih. Prosječan regres iznosi 2459 kuna, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo portal MojPosao na više od 300 ispitanika

Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama. Čak je 40 posto ispitanika zaposlenih u takvim tvrtkama dobilo regres, za razliku od samo 10 posto ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama. Ovisno o djelatnosti, 60 posto ispitanika zaposleno u državnoj upravi dobilo je regres. Slijede zaposleni u farmaciji (50 posto) i financijama (50 posto). Najmanje zaposlenih u građevini (7 posto) te u turizmu i ugostiteljstvu (10 posto) dobilo je regres.

Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,7 dana godišnjeg odmora, što je 1,3 dana manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Najveći broj dana godišnjeg odmora imaju ispitanici s visokom stručnom spremom – 24,3 radna dana. S obzirom na prebivalište, najviše dana godišnjeg imaju stanovnici sjeverne Hrvatske te Istre i Kvarnera (po 24,4 dana), a najmanje ispitanici iz središnje Hrvatske – 21,8 dana.

Zaposleni u državnim tvrtkama i sudstvu imaju pravo na najdulji godišnji odmor te tako u prosjeku imaju 28,6 dana odmora. Slijede zaposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom. Kao i prošle godine, najmanje dana godišnjeg odmora imaju turistički djelatnici (22). 

Polovina ispitanika (51 posto) nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora, odnosno priželjkuju ih još. Riječ je o ispitanicima koji u prosjeku imaju 21,5 dana. Samo 2 posto smatra da su im godišnji predugi jer smanjuju produktivnost, a 47 posto smatra da su im dani na raspolaganju dovoljni za kvalitetan odmor. 

Najviše ispitanika, 80 posto, godišnji odmor planira iskoristiti u ljetnim mjesecima, dok će ih 20 posto i zimi na odmor. Samo 4 posto zaposlenih neće iskoristiti godišnji ove godine. Većina ispitanika (57 posto) ima teškoća s dobivanjem godišnjeg, a petina (19 posto) neće ga moći potpuno iskoristiti.

Izvor: Hina/HRT

Akademija-Art