Suvremena riječka fotografija HDLUR-a

Jasna Rodin
hdlur@ri.t-com.hr

HDLU Rijeka
Galerija Juraj Šporer, Opatija

selektirani skupni projekt HDLUR-a Anamarije Stibij-Šajn
Suvremena riječka fotografija HDLUR-a 
od 26. 05. (u 20.00 sati) do 26. 06. 2011.
 
Na izložbi sudjeluju: Barbara Argentin Štiglić, Dragutin Barac, Marijan Blažina, Luciano Bibulić, Bojan Bonifačić, Borislav Božić, Dunja Demartini, Ranko Dokmanović, Dragan Karlo Došen, Petar Fabijan, Egon Hreljanović, Igor Gržetić,Siniša Gulić, ,Zdravko Kopas, Željko Kranjčević, Branko Kukurin, Branko Lenić, Jadranka Letinić, Danica Mračević Jurišić, Aleksandra Saška Mutić, Dražen Šokčević, Aleksandar Tomulić, Ema Turina, Istog Žorž

HDLU Rijeka okuplja profesionalne umjetnike koji su sveprisutni u gradu Rijeci. Vrlo često u svojem likovnom izrazu umjetnici koriste fotografiju bilo kao primarno sredstvo ili ona posjeduje niz drugih funkcija: dokumentarnu, istraživačku, ambijentalnu i slično. Ova izložba predstaviti će potencijal koji pružamo gradu, te kao takva postaviti će niz pitanja o fotografiji kao suvremenom mediju.

U današnjem društvu spektakla i neprekidnog pokreta vizualnosti još uvijek nastaju fotografije pred kojima se vrijedi zaustaviti. To su fotografije koje nadilaze opis motiva i uspostavljaju neke nove, paralelne, dodatne dimenzije, koje imaju novo značenje, ostvareno autorskim snagom. Fotografije, koje draže osjet vida i zapretaju misli u refleksije vlastitih viđenja i doživljaja. Pri gledanju nas nadilaze i ta nesvjesna duhovna stanja, te autorske enigme, koje oko ne može raspoznati, no senzibilna duša ih osjeti. I upravo su te tajanstvene misli porodile stvaranje i podarile joj individualnu moć.

Izložba fotografija, na kojoj učestvuju članovi HDLUR, kazuje svojom raznolikošću, svojom spoznajom da sve što na svijetu postoji završava u fotografiji. Jer opaženo treba biti fotografirano znalački i s osjećajem za ljepotu, sklad i likovnost. Ona je dokaz suptilnog otkrivanja trenutne pojavnosti, praćenja njegovog statičnog ili dinamičnog trenutka, u kome nastupa autorovo ja. No to je i spoznaja, da u mediju, koji nam se čini već običnim, čak elementarnim, postoje brojne mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja i nadogradnje.
Suptilna ostvarenja traže upravo takve gledaoce, koji će duboko pronicljivim pogledom gledati izložena djela i uspostaviti osoban odnos s «realnošću», uhvaćenom u posebnom, magičnom, neponovljivom i vječnom trenutku. U njemu se vizuelna, estetska i sadržajna strana povezuju i postaju nova platforma koja govori o značaju pojedinog motiva na drugačiji način.
Anamarija Stibilj Šajn, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka

Akademija-Art.hr
23.05.2011.