Suvremena keramika i staklo: Izazovi linije


Zdenka Pozaić, ZIDOVI SJEĆANJA, 2011, objekt – šamotirana glina, čavli, metalni predmeti

Galerija Vladimir Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava, Dubrava 51 a, Zagreb

Tematska, žirirana izložba Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a
Suvremena keramika i staklo: IZAZOVI LINIJE
od 06. 02. (u 19.00 sati) do 22. 02. 2012.
U ponedjeljak, 6. veljače u 19.00 sati, u Galeriji Vladimir Filakovac, u Zagrebu otvara se izložba „Izazovi linije“, tematska žirirana izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan. Autorica koncepcije i selektorica radova je Višnja Slavica Gabout.
„Izazovi linije“ novi je problemski projekt vezan za suvremenu keramiku, u slijedu cijelog niza takvih projekata koje je posljednjih godina inicirala Sekcija za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, u suradnji s kustosicom Višnjom Slavicom Gabout. U njima se medij keramike promatra iz suvremenog rakursa, te se na suvremenoj umjetničkoj sceni smješta uz bok svim ostalim aktualnim medijima. S istim konceptom nastavlja se i u projektu „Izazovi linije“. On je, ustvari, drugi dio projekta „Kiparsko u keramici“ iste kustosice (Galerija Vladimir Filakovac, 2010.) i njegov je logički nastavak: dok se „Kiparsko u keramici“ bavio volumenom, odnosno keramičarima-kiparima, u ovom drugom dijelu projekta centar interesa su keramičari – crtači i keramičari-slikari.

Autori/izlagači: Vedrana Balković, Andrea Bassi, Željka Bračko, Smiljana Brezovec Meštrić, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Đurđica Horvat, Pamela Ivanković, Vera Kovačić, Željka Korbar, Andrea Kržišnik Pušić, Višnja Markovinović, Marta Milunić, Ljerka Njerš, Marina Orlić, Vladimir Pecić, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Boris Roce, Đurđica Skelin, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Blaženka Šoić Štebih, Marina Tudjina Badurina, Ivančica Vončina, Klaudija Vukman


Andrea Bassi, ART, 2010, mozaična slika, glazirana keramika

Projekt „Izazovi linije“ pokazuje i problematizira sve mogućnosti izričaja koji se u suvremenoj keramici i staklu temelji na urezanoj, oslikanoj, ili oprostorenoj liniji (crtežu). Izlažu autori ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan koji se već niz godina znalački izražavaju na način primjeren našem dobu, stvarajući u svome mediju suvremena i metjerski profinjena djela. Djela u kojima je uvijek koncentrirana beskrajna znatiželja, jer ovi autori često posežu i za novim tehnikama, a vole prigrliti i druge (nove) medije. Kad su se umjetnici u ovome projektu poigrali linijom, to je za njih bio još jedan izazov, ali i intrigantna i kreativna igra. Rezultat je pokazao bogatstvo imaginacije na naizgled jednostavnu temu: od minimalističkih ureza i crteža, te koloristički profinjenih igara na površini, do skulptura, objekata, ready-madea, svjetlosnih projekcija, instalacija i video-arta. (Višnja Slavica Gabout)


Boris Roce, VAZA 27, 2011, paper clay


Ljerka Njerš, HOMMAGE RUĐERU BOŠKOVIĆU,2011, ploča, staklo


Pamela Ivanković, BASIC LINE, 2011, instalacija, glazirana terakota


Sanja Stani, VRTLOG, 2011, skulptura-objekt, keramika, opruge


Vedrana Balković, GLAZBALA, 2011, objekti – šamot, žica


Višnja Markovinović, LINIJE U RECESIJI, 2011, skulptura, bijela glina


Željka Bračko, SLIKOPISI DAVNINA, 2011, instalacija,crtež na šamotiranoj glini

Nakon Zagreba, izložba će gostovati u Gradskoj galeriji Labin (4.4. – 18.4.2012.), te potom u Galeriji Decumanus u Krku (7.9. – 28.9.2012.)
Koordinatorice izložbe i suradnice u projektu: Đurđica Horvat i Andrea Bassi

Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac

Akademija-Art.hr