Sutra kreće otkup mlijeka s povišenim aflatoksinima

jakovina

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina predstavio je jučer akcijski plan vezan za problem otkupa mlijeka u kojem su otkrivene povišene razine aflatoksina
Rekao je da će mlijeko s farmi iz istočne Hrvatske, koje na dan proizvode 70 tisuća litara, a u kojemu je pronađen aflatoksin, Ministarstvo preuzeti i upotrijebiti u bioplinskim postrojenjima. Preuzimanje mlijeka počet će sutra. 

Osim što će za to mlijeko poljoprivrednim proizvođačima biti djelomice nadoknađena šteta, sustavno ćemo im pomoći da što prije na svojim farmama počnu proizvoditi zdravstveno ispravno i kvalitetno mlijeko, kao inače,rekao je ministar.

 
Objasnio je da će se za farme na kojima su uzorci mlijeka pozitivni i gdje nema otkupa osigurati ispravna stočna hrana kojom se stoka na farmi odmah mora početi hraniti. Za to vrijeme, dodaje, veterinarski inspektori i djelatnici Poljoprivredne agencije žurno će uzorkovati postojeću hranu na farmama.

Ministar Jakovina naglasio je kako očekuju i imaju saznanja da su ondje gdje se počelo s uporabom zdrave stočne hrane vrlo brzo, već u roku od tri do pet dana, uzorci mlijeka postali potpuno zdravstevno ispravni i spremni za otkup.

Napomenuo je i da će se analize stočne hrane i analize mlijeka ponavljati svaka tri dana, sve dok uzorci mlijeka ne budu negativni te dodao da će i te troškove snositi Ministarstvo poljoprivrede.

Izvor: HRT