Skip to content

Suputnici i sugovornici: Tonko Maroević

tonko

MSU: Ciklus razgovora uz izložbu Josip Vaništa: Ukidanje restrospektive

U ciklusu razgovora „Suputnici i sugovornici” uz izložbu Josip Vaništa: Ukidanje retrospektive u utorak, 4. lipnja u 17 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu ovaj put na redu je razgovor s akademikom Tonkom Maroevićem, povjesničarom umjetnosti, dugotrajnim pratiteljem Vaništinog stvaralaštva. Razgovor je na rasporedu u utorak, 4. lipnja u 17 sati u Prostoru za povremene izložbe na 2. katu MSU-a.

Tonko Maroević, pjesnik, esejist, likovni i književni kritičar i prevoditelj u tekstu u pratećoj publikaciji „Ukidanje retrospektive” apostrofira Vaništine krajnosti, askezu i intelektualnu bujnost, koje se očituju u njegovu cjelokupnom umjetničkom stvaralaštvu omogućivši mu da „minimumom sredstava postigne maksimalnu učinkovitost”, podjednako u crtežu, slici, kolažu, zapisu ili kronici…

Zadivljuje ga Vaništa kao apartni sugovornik: „Razgovarati s Vaništom svakako je povlastica. To je živi dijalog s umjetnikom koji ne opterećuje solipsizmom, egomanijom ili tehničkom specijalnošću. Njegova ekskluzivnost moralne je naravi, a motivski, tematski, problemski iznimno teži širini (što ne isključuje dubinu) ili nekoj idealnoj praznini (udaljenom žarištu – vanishing point – u koje utječu sva nataložena iskustva).”

vanista

Zajedničko uvažavanje često puta vrlo udaljenih umjetničkih opusa i poetika – Carla Carràa i Yvesa Kleina, Piera Manzonija i Zorana Mušiča, Alberta Giacomettija i Paula Gaugina – snažna je „poveznica” Vanište i Maroevića. Također zajedničko im je ulančavanje i divljenje spram pjesnika i pisaca ponekad nespojivih značenja i dosega u hrvatskoj kulturnoj povijesti, poput Miroslava Krleže, Nikole Šopa, Ota Šolca, Milana Vrbanića i Vlade Vlaisavljevića, i upravo im ta „mala mjera” onemogućuje da se kompleks marginalnosti i provincijalnosti usadi u njihov sustav vrijednosti. – ovako se najavljuje razgovor u MSU koji je na rasporedu u utorak, 4. lipnja u 17 sati.

Kroz razgovor s Tonkom Maroevićem, u prostoru Vaništine izložbe, vodit će Nada Beroš, kustosica izložbe.

Foto i tekst: Nives Gajdobranski