Šundov: Htjeli smo veći križ, ali i ovaj je OK!

kerum kirz

kerum kirz

U razgovoru za Soundset splitski dogradonačelnik Jure Šundov pohvalio se kako će desetmetarski Križ na Marjanu i spomenik dr. Franji Tuđmana od idućeg tjedna biti nezaobilazni splitski epiteti

Šundov smatra da je 10 metara okej visina, no ne bi bilo loše i da je 23 metra kako su on i šef mu, Kerum prvotno tražili.

“Pa mi smo planirali na samu visinu brda Marjan da ta veličina ne bi smetala i ne bi bila neukusna. Međutim konzervatori su odredili kako je 10 metara najbolja visina i mi smo se složili”, izjavio je Šundov.

Iako se neće vidjeti s cijele Rive, već tek sa 60%, vidjet će se sa svih obližnjih otoka. “Vidjet će se iz većine Kaštela, Ćiova, Solina, Šolte, Brača. On je na najvišem vrhu Pelegrin i kako se vidi zastava, tako će se vidjeti i križ. Htjeli smo da se vrati taj kršćanski znamen na Marjan”, rekao je Šundov.

Ipak, ne želi prognozirati hoće li Split postati novo Međugorje.

“Ne bi se usudio govorit o tome, jer nije postavlje križ iz razloga kao u Međugorju. Tu nije bilo nikakvih ukazanja. Na Marjanu su bila tri križa mi vraćamo sad prvi”, rekao je Šundov što bi značilo ukoliko Kerum pobjedi možda na vrh brda niknu još dva križa.

Ako Marjan neće postati Međugorje, onda ga definitivno možemo nazvati hrvatskim Rio de Janeriom. No, Šundov ne vidi sličnost.

“U Riu je veliki Krist, pa ta uspredba ne stoji, ali od danas možemo reći da ljudi koji će ići na Marjan, zapravo će ići prema križu. Mene su danas pitali – dogradonačelniće jel idete na Križ”, pohvalio se Šundov i rekao kako će križ brandirati Split.

Kerum i Šundov će sutra otkriti i spomenik dr. Franji Tuđmanu, s kojim je danas bilo problema, no Šundov je potvrdio kako nije oštećen te da sutra neće biti okrhnute glave.

“Spomenik je visok 262 centimetra a prosječni Dalmatinac 190, što znači da je razlika samo cca 70 centimetara. To znači da smo uspjeli vratiti Franju među pučanstvo”, rekao je Šundov koji ipak ne želi odabrati je li mu draži križ ili Franjo Tuđman – ban pučanin. (Soundset.hr)