Sukobi u Libanonu nakon ubojstva šefa tajnih službi


 
Prosvjednici i naoružane osobe blokirali su zapaljenim automobilskim gumama prometnice u Beirutu i drugim libanonskim gradovima, u izlijevu bijesa nakon atentata na šefa tajnih službi koji se protivio sirijskom predsjednikuBasharu al-Assadu
Libanonski vojnici otvorili su vatru na skupinu prosvjednika u dolini Beka i ranili dvije osobe, prenose očevici.

Vojska je pojačala osiguranje na važnim križanjima i oko vladinih zgrada u glavnom gradu, ali su brojne ceste, uključujući autocestu prema zračnoj luci, blokirali prosvjednici.

Nemiri su izbili kao reakcija na ubojstvo brigadnog generala Wissama al-Hassana u eksploziji autobombe u središtu Beiruta u petak popodne.

Političari su optužili sirijskog predsjednika Assada da stoji iza atentata koji je potaknuo strahovanja da bi se građanski rat u Siriji mogao preliti na susjedni Libanon.

Libanonski premijer Najib Mikati objavio je da je ponudio ostavku, ali je predsjednik Michel Suleiman zatražio od njega da ostane još neko vrijeme.

Ostavku vlade, u kojoj je nekoliko ministara iz militantne skupine Hezbollah, zatražio je nakon atentata na al-Hassana oporbeni blok 14. ožujka.

Vjerske zajednice u Libanonu podijeljene su između onih koje u sirijskom građanskom ratu podupiru Assada i one koje su na strani sunitskih pobunjenika.