Suđenje odgođeno; Sanader u zatvorskoj bolnici

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i vlasnici Fimi medije, preko koje se navodno izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki odgođeno je zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja. On je prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu
Sudu je dostavljena i povijest njegove bolesti pa je rasprava odgođena za sutra, kada će se više znati o kakvim se zdravstvenim tegobama radi i hoće li bivši premijer biti sposoban za nastavak suđenja. Njegovi branitelji izjavili su da se on nije žalio ni na kakve tegobe i da ne znaju o čemu je riječ. Kažu da su za njegovo loše zdravstveno stanje doznali tek jutros u sudnici.

Na današnjem su ročištu trebali svjedočiti odvjetnik Pero Lozica, poduzetnik Marijan Primorac, direktor Vinkovačke televizije Dragutin Veselčić i novinar Hrvatskog lista Ivica Marijačić. 

U istrazi je Pero Lozica svjedočio o kupnji jednog lokalnog medija na preporuku Sanadera i suptuženog bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, dok je Primorac navodno Sanaderu kupio BMW za 300.000 eura te još donirao 280.00 kuna.

Na jučerašnjem ročištu svjedočili su bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković i nekadašnji član Uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović.

Mihanović, koji je prvi u javnosti govorio o slučaju Fimi media, svjedočio je o sastanku u Vladi s Ivom Sanaderom i drugim čelnicima državnih tvrtki, na kojem ih je Sanader uputio na suradnju s Mladenom Barišićem, odnosno Fimi medijom.

Rekao je i da je odlučio istupiti u javnost nakon anonimnih telefonskih prijetnji. Poslije gostovanja u HTV-ovoj emisijiNedjeljom u 2 nazvao ga je njegov tadašnji šef, predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković, i rekao mu da ga je iz Vlade nazvala Jadranka Kosor i poručila mu da se suzdrži od izjava jer će se u suprotnom pozabaviti njime.

Matković je potvrdio da je Zračna luka surađivala s Fimi medijom, ali u iznajmljivanju oglasnog prostora, a to je bio neznatan iznos. No potanko je govorio o pritisku Mladena Barišića da se Ivanu Akmadžić zaposli na mjesto direktorica Prometa, iako je tada radila na check inu Zračne luke. Matković je rekao da bi time ugrozio sigurnost, na što mu je Barišić odgovorio da ga ne zanima te da je to tražio Ivo Sanader.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Izvor: HRT