Skip to content

Sudovi na dežurstva u 2010. potrošili čak 7,5 milijuna kuna

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić za čudne isplate dežurstava doznao je od medija, a onda se suočio s izgubljenim spisom

Tijekom 2010. godine Ministarstvo pravosuđa samo je s osnove dežurstava sudovima isplatilo više od 7,5 milijuna kuna!

Na rubu zakona

Riječ je o dodacima na plaću koji se daju sucima te sudskim službenicima i namještenicima za posao koji povremeno moraju obaviti izvan radnog vremena. Iz podataka za dežurstva isplaćena sudovima tijekom 2010. godine vidljivo je kako se na nekim sudovima vrlo ekstenzivno koristilo pravo na financijsku naknadu za dežurstva, primjerice u Puli, a na nekim se sudovima, kao što je slučaj sa Županijskim sudom u Osijeku, došlo čak i do ruba zakonitosti.
Zbog nejasnih kriterija za isplatu naknade za dežurstva dogodilo se da je Županijski sud u Osijeku, koji se ubraja u sudove srednje veličine (ima 31 suca, dok ih zagrebački ima 100) rekorder po isplatama dežurstava. Isplatili su čak 806.988 kuna, dok je u isto vrijeme triput veći Zagreb isplatio 664.759,40 kuna.
Prošle je godine stupio na snagu novi Zakon o kaznenom postupku pa je Ministarstvo pravosuđa krenulo u donošenje novog pravilnika. Zato su od svih sudova zatražili podatke o iznosima isplaćenima za dežurstva. Kada su došli podaci za Osijek, to je bio povod da se u tamošnji sud pošalje inspekcija. Utvrđeno je kako je predsjednik suda Ninoslav Ljubojević naknade za pasivna dežurstva dijelio za radno vrijeme, da su se naknade za dežurstva isplaćivale za vrijeme godišnjih odmora te da je sam Ljubojević za četiri dana istodobno primio naknadu za pasivno i aktivno dežurstvo. Znakovito je i što spis s nalazima o trošenju dodataka na plaću u Osijeku nije dočekao novog ministra Orsata Miljenića. Ministar je za sporna trošenja novca doznao iz novinskih upita, a navodno izgubljeni spis rekonstruiran je tek na njegov zahtjev.
Koliko su sudovi proizvoljno određivali naknade za dežurstva, govore podaci da su se na sudovima iste veličine i sličnog opsega posla isplaćivali bitno različiti iznosi. Dok je Osijek isplatio više od 800.000 kuna, Županijski sud u Rijeci, koji ima isti broj sudaca, isplatio je 222.270 kuna.
Nadalje, Županijski sud u Bjelovaru (ima 21 suca i pokriva dvije županije) isplatio je 157.740 kuna naknade, dok je Županijski sud u Puli (ima 23 suca) isplatio 444.540 kuna.
Različiti rasporedi
Predsjednica bjelovarskog suda Milenka Slivar kaže da je na njezinu sudu za dežurstva potrošen skroman iznos u odnosu na ostale jer su sva dežurstva bila samo pasivna. To znači da se napravio raspored koji sudac, službenik i vozač mora biti uz uključeni mobitel izvan radnog vremena.
– U doba mobilnih telefona nitko ne treba dežurati u sudu i aktivna dežurstva nismo ni imali – kaže Slivar. No, kod nje su dežurala samo četiri suca, četiri službenika i dva namještenika.
Predsjednik pulskog suda Iztok Krbec također je imao samo pasivna dežurstva, ali je potrošio triput više novca jer je na listu dežurstava stavio čak 20 sudaca. Osim onima koji idu na teren, dežurstva je, kaže, plaćao i žalbenim vijećima.
Izvor: Ivanka Toma /Večernji list/

Akademija-Art